1200 kilometrov z lesenim kolesom

Čez dobre tri tedne se bodo nekateri izmed najboljših svetovnih in slovenskih kolesarskih ultramaratoncev in ultramaratonk še devetič podali na pot okoli Slovenije.

Uroš Šemrov (levo) in Boris Meze se bosta na vzdržljivostno 
preizkušnjo podala z lesenima kolesoma. Foto: Picasa
Uroš Šemrov (levo) in Boris Meze se bosta na vzdržljivostno preizkušnjo podala z lesenima kolesoma. Foto: Picasa

LJUBLJANA >Organizacijska ekipa Dirke okoli Slovenije - Race around Slovenia je medijem predstavila vse podrobnosti v povezavi s potekom letošnje prireditve. Ta bo ponovno pravi športni spektakel, obenem pa bo poskrbljeno tudi za številne obstranske prireditve. Direktor dirke Andrej Berginc verjame, da bo ekstremna preizkušnja tudi letos potekala brez večjih težav: “Priprave potekajo v skladu z načrti. V naslednjih dneh bomo pregledali celotno traso, ki bo v primerjavi s preteklimi leti praktično enaka, mogoče pa bo zaradi gradbenih del na cestah le potrebno narediti kakšen dodaten ovinek. Seveda vsi predvsem upamo na lepo vreme.”

Žreb startnih številk bo 6. maja v Postojni, od koder bo dan pozneje skoraj 80 kolesarjev in kolesark krenilo na več kot 1200 kilometrov dolgo pot, na kateri bo potrebno premagati skoraj 14.000 višinskih metrov. V skladu s tradicijo bodo prve štiri etape potekale po primorskih cestah, eden izmed vrhuncev dirke pa bo vzpon na Vršič, kjer bo tudi najvišja točka dirke. Večina udeležencev je zimske mesece izkoristila za naporne treninge, termin dirke pa zaradi zgoščenega koledarja znotraj mednarodne organizacije UMCA ostaja nespremenjen. Med glavne favorite za zmago v moški posamični konkurenci spadajo Avstrijec Eduard Fuch, Slovak Marek Harčarik ter Slovenci Erik Rosenstein, Sandi Bayer in Matej Markovič, med kandidate za mesta na zmagovalnih stopničkah pa bi se znal vriniti tudi kateri izmed številnih novincev. Pestra bo tudi konkurenca v kategoriji moških dvojic in četvork, nastopilo pa bo tudi nekaj ženskih dvojic. Med posamezniki bosta z lesenima kolesoma zagotovo izstopala Notranjca Uroš Šemrov in Boris Meze, ki verjameta, da s tekmovalno opremo ne bosta imela težav. “Dirka še naprej ostaja ekstremna, še posebej pa nas veseli, da bo po zaslugi tekmovalcev iz Združenih držav Amerike odmevala tudi onstran luže. Sodniki bodo skrbeli, da bo vse potekalo v športnem duhu, posebno pozornost pa bomo namenili tudi spremljevalnim ekipam,” je dodal Berginc, ki bo skupaj s sodelavci iz ŠD Notranjc in več kot sto prostovoljci skušal nastopajočim čim bolj olajšati več kot 40 ur neprekinjene vožnje do cilja na osrednjem postojnskem trgu.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano