Obeta se še plezalna stena

Svet občine je športnikom in rekreativcem letos namenil 37.000 evrov. Že več let nespremenjen program bodo obnovili po skorajšnjem sprejemu novega nacionalnega zakona o športu. Z njim bodo skušali mlade spodbuditi k športom, za katere ima občina najboljše, vendar neizkoriščene pogoje.

Mladi nogometaši so minuli vikend sodelovali na prvem v 
Cerknem organiziranem medobčinskem turnirju. Foto: Saša Dragoš
Mladi nogometaši so minuli vikend sodelovali na prvem v Cerknem organiziranem medobčinskem turnirju. Foto: Saša Dragoš

CERKNO >Cerkno je lani dobilo novo odbojkarsko igrišče, že dolgo ima teniški in smučarski center, v svojem okolju pa nima klubov in športnikov, ki bi te objekte uporabljali. Sočasno v občini delujejo klubi, ki pogrešajo pokrito športno dvorano. Skupaj z rekreativci si bodo letos razdelili 37.000 evrov.

Pogrešajo zlasti smučarski klub

Občina ima le pokrito šolsko telovadnico. Ker ta dopušča treninge, ne pa tudi organizacije tekmovanj, nekdaj najuspešnejšim športom v Cerknem (košarka, še prej pa ženski rokomet) pojema sapa.

Načrtovana naložba v novo dvorano se je izkazala za nerealno. Pač pa bo letos občina šoli s 25.700 evri sofinancirala ureditev plezalne stene. Za plezanje naj bi med mladimi in v alpinističnem odseku planinskega društva vladal velik interes. Podobno velik je bil tudi za smučanje, še prej pa za tenis, ko sta v občini zrasla odlična centra, a je ta v povezavi z ekonomskim pešanjem občine, usahnil. Pogrešajo, kot je poudaril župan Jurij Kavčič, zlasti smučarski klub. “Vse okoliške občine imajo tovrstne klube. Mi, ki imamo smučarski center, pa ne. Ker bi klub ob športnem udejstvovanju lahko pomembno dopolnil glavno turistično ponudbo občine, je to za nas velik primanjkljaj,” je prepričan Kavčič.

Premalo trenerjev

Petra Borovinšek (SMC) je v programu pogrešala klube, ki bodisi delujejo oziroma imajo za delo vsaj na voljo igrišča. Lani je ob šoli zraslo novo, skromno izkoriščeno odbojkarsko. Zanimalo jo je, če občina lahko sofinancira tudi manjše število športnikov, ki ne zmorejo zadostiti zakonskim normativom organiziranosti v skupine.

Ti so za majhne občine, kot je Cerkno, problematični. Še večji problem, kot je opozoril Kavčič, pa je pomanjkanje usposobljenih trenerjev. Ker teh skoraj nimajo, program njihovemu usposabljanju namenja borih tisoč evrov.

Nad neskladja z novo strategijo

Jožica Lapanja (občinska uprava) je pojasnila, da se vsi dejavni lahko sofinancirajo kot rekreativci. A slednjim program namenja le 5.000 evrov, še manj (2583 evrov) za športne prireditve. Večina denarja (27.000 evrov) bo šla športni vzgoji mladih in onih, ki so usmerjeni v vrhunski šport. Med slednjimi izstopa plavalni klub, ki pridno polni hotelski bazen. Dobro zasedeno je balinarsko igrišče, naravne danosti pa s pridom izkoriščajo kolesarji, orientacisti, taborniki, planinci in padalci. Vse bolj živahno je prenovljeno nogometno igrišče, na katerem v sodelovanju z idrijskim klubom od letos vadijo tudi najmlajši cerkljanski nogometaši.

“Programa športa v primerjavi z lanskim nismo spreminjali, ker maja pričakujemo nov zakon o športu in obvezno pripravo strategije športa v občini,” je povedala Lapajnetova. Svetniki pa so se zavzeli, naj strategija jasno opredeli prioritetne programe športa za občino in pomaga odpraviti omenjena neskladja. SD


Najbolj brano