V DUTB nova ekipa neizvršnih direktorjev

Predsedniku upravnega odbora DUTB Larsu Nybergu se bodo danes v ekipi neizvršnih direktorjev pridružili Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. Vlada je “nadzornike” tako imenovane slabe banke zamenjala po številnih pozivih in po dejstvih o njenem poslovanju, ki sta jih razkrili protikorupcijska komisija in računsko sodišče.

V DUTB prihaja nova ekipa neizvršnih direktorjev. Foto: STA
V DUTB prihaja nova ekipa neizvršnih direktorjev. Foto: STA

LJUBLJANA > Po dolgotrajnih medijskih opozorilih, po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila slabo prakso delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ter po objavi poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da je bilo poslovanju DUTB v letu 2013 neučinkovito in negospodarno, je vlada v začetku marca za DUTB sprejela nekaj ukrepov.

S koncem marca je razrešila neizvršne direktorje Carla-Johana Lindgrena, Mitja Mavka in Arneja Berggrena ter z aprilom za nove imenovala nekdanjega prvega nadzornika NLB in šefa Ljubljanske borze Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke v likvidaciji Balogha in člana uprave družbe Sip Šempeter Širovnika. Nyberg je edini iz upravnega odbora ostal.

Vlada je prenovila politiko prejemkov v DUTB, znižala prejemke izvršnim direktorjem ter na novo določila mesečno plačilo neizvršnim direktorjem. Ni pa še sprejela novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predstavlja zakonsko osnovo za delovanje DUTB in po kateri bi med drugim njeno delovanje podaljša do leta 2022.

Iz DUTB so sporočili, da se bo upravni odbor v novi sestavi predvidoma prvič sestal v drugem tednu aprila.

STA


Najbolj brano