V Ankaranu za zdaj brez kazni in redarjev

Prva ura parkiranja na centralnem parkirišču v Ankaranu bo poslej brezplačna, so se strinjali ankaranski svetniki. Lani je namreč koprska Komunala začela zaračunavati tudi prvo uro parkiranja, kar pa Ankarančanom ni bilo všeč. A od novega leta dalje voznikov niti nihče ne more kaznovati, saj koprska redarska služba v Ankaranu nima več pristojnosti, svojih redarjev pa Ankaran še nima.

Prva ura parkiranja na centralnem parkirišču  bo poslej spet 
brezplačna, kazni pa za zdaj ni, ker Ankaran še nima redarske 
službe.
Prva ura parkiranja na centralnem parkirišču bo poslej spet brezplačna, kazni pa za zdaj ni, ker Ankaran še nima redarske službe.  

ANKARAN > “Koprska redarska služba ni več pristojna za Ankaran, občina Ankaran pa sama vzpostavlja vse potrebno, da bi do turistične sezone vzpostavili nov režim nadzora. Trenutno so še vedno odprte vse možnosti. Morda se dogovorimo s Koprom, morda vzpostavimo svojo redarsko službo, lahko pa se za redarsko službo dogovorimo tudi s katero drugo občino,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Vendar se nekateri občinski svetniki nikakor ne strinjajo, da bi nadzor v Ankaranu opravljala koprska redarska služba. Zoran Pejanovič, svetnik liste Radi imamo Ankaran, pravi, da so koprski redarji od referenduma za samostojno občino dalje Ankarančanom namenoma grenili življenje in da se zato absolutno ne strinja, da bi se ankaranska občina dogovorila za sodelovanje s koprsko redarsko službo. Da bi bila to najbolj poceni in ustrezna rešitev pa je na ankaranski občinski seji predlagal Gašpar Gašpar Mišič.

Včeraj so začele veljati nove cene parkiranja na parkiriščih Okolja v piranski občini. Mesečni abonmaji bodo po novem stali 13 evrov (doslej so bili deset evrov). Nove cene veljajo na velikem parkirišču na Fornačah, na območju ožjega dela mesta Piran (za občane s stalnim prebivališčem v Piranu), na območju Fiese, Strunjana in pri škveru pri Jernejevem kanalu na Seči. Dražja pa bo tudi mesečna tarifa za vstopno kartico za Piran, ki je doslej stala tri evre, po novem pa je zanjo treba odšteti pet evrov.

Za sodelovanje smo se dogovarjali, a se nismo še dogovorili,” so sporočili iz koprske občine. Na naše vprašanje, kje se zapleta, pa so odgovorili, da nikjer, samo dogovorili se še niso. Od novega leta dalje, ko je tudi uradno začela delovati občina Ankaran, koprska redarska služba na območju Ankarana brez posebnega dogovora namreč nima več pristojnosti.

Ankaranski svetniki so se ob tem strinjali, da se uvede brezplačna prva ura parkiranja v centru Ankarana in da na Srebrničevi ulici postavijo količke na pločnike, saj so ti zdaj večkrat zaparkirani z avtomobili in jih pešci ne morejo uporabljati. Težave imajo tudi šolarji na poti v šolo.

Na občinskem svetu so tudi predlagali, da bi v Ankaranu še do poletja izboljšali javni avtobusni prevoz, da bi lahko do plaž prišlo več turistov ali domačinov brez avtomobilov. “V Ankaranu bomo tako kot pred vsako turistično sezono doslej obiskovalcem in gostom omogočili čim bolj prijetno bivanje, pri tem pa bomo poskrbeli, da bi tudi prebivalci kljub turističnemu vrvežu čim bolj nemoteno živeli,” pravi Strmčnik.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano