Palestina se pridružuje ICC

Palestinci se danes pridružujejo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). Rimski statut, na podlagi katerega je bilo ustanovljeno sodišče, od danes velja tudi za palestinska ozemlja, palestinske oblasti pa lahko na ICC vložijo tožbe proti Izraelu zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Palestinska zastava
Palestinska zastava 

RAMALA > Palestinske oblasti so dokumente za ratifikacijo Rimskega statuta vložile 3. januarja, potem ko je v Varnostnem svetu Združenih narodov propadla resolucija, ki je določala rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do leta 2017.

Vstop v mednarodne organizacije, kot je ICC, je Palestini omogočil status države opazovalke v ZN.

Izrael ni član ICC in zato sodišče nima pristojnosti za delo na njegovem ozemlju. Obenem pa zaseda ozemlje, ki ga je Generalna skupščina ZN priznala kot državo in na katerem je potekalo že več vojn ter so bili storjeni vojni zločini.

ICC lahko posameznike preganja za zločine, zagrešene po 1. juliju 2002, ko je v veljavo stopil Rimski statut. Tisti, ki so se ICC pridružili po tem datumu, lahko ločeno sprejmejo jurisdikcijo sodišča za obdobje, preden je Rimski statut v veljavo stopil zanje. Rimski statut je doslej ratificiralo 122 držav.

ZDA in Izrael, ki nista podpisnika Rimskega statuta, sta potezo Palestincev obsodila, Izrael pa je v odgovor ustavil prenos palestinskim oblastem več kot sto milijonov dolarjev dogodka od davkov, ki jih pobira za Palestince. Minuli petek je Izrael sporočil, da bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, in pojasnil, da so se za ta korak odločili na podlagi humanitarnih skrbi in upoštevaje interese Izraela.

STA


Najbolj brano