Lufthansa vedela za Lubitzovo hudo depresijo

Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli za duševno bolezen kopilota Andreasa Lubitza, ki je minuli teden namerno strmoglavil letalo s 150 potniki in člani posadke na krovu. Nekateri mediji poročajo o najdbi mobilnega telefona, na katerem so posneti zadnji trenutki iz letala.

Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli 
za duševno bolezen kopilota Andreasa Lubitza, ki je minuli 
teden namerno strmoglavil letalo s 150 potniki in člani 
posadke na krovu. Foto: Wikipedia
Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli za duševno bolezen kopilota Andreasa Lubitza, ki je minuli teden namerno strmoglavil letalo s 150 potniki in člani posadke na krovu. Foto: Wikipedia

DÜSSELDORF, MARSEILLE > 27-letni Andreas Lubitz je Lufthansi leta 2009 priznal, da boleha za depresijo, in sicer takrat, ko je za več mesecev prekinil šolanje. Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je o prekinitvi Lubitzovega šolanja že govoril, a ni povedal, zakaj je prekinil šolanje.

Spohr danes skupaj z direktorjem Germanwingsa Thomasom Winkelmannom načrtuje obisk prizorišča nesreče, kjer se bosta poklonila žrtvam nesreče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojne oblasti so sporočile, da so s kraja nesreče prinesli vse posmrtne ostanke žrtev letalske nesreče, zdaj pa bo gorska vojaška ekipa na območju zbrala še osebne predmete žrtev.

Druge črne skrinjice reševalci še niso našli.

V torek se je pojavil videoposnetek z mobilnega telefona, ki naj bi prikazoval zadnje trenutke znotraj letala. O tem je poročal ameriški CNN, a je francoska policija trditve zanikala, češ da gre za popolnoma zgrešeno poročanje CNN.

Posnetek domnevno prikazuje kaotično sceno, kjer potniki v več jezikih kričijo “moj bog”. Traja le nekaj sekund in kaže, da so potniki vedeli, kaj se dogaja.

Francoska revija Paris Match in nemški dnevnik Bild sta poročala, da avtentičnost posnetka, posnetega z mobilnim telefonom, ni vprašljiva, in da prihaja iz razbitin strmoglavljenega letala.

“Scena je bila tako kaotična, da je bilo težko identificirati ljudi, a iz kričanja potnikov je mogoče jasno razbrati, da so se zavedali, kaj se dogaja,” je poročal francoski Paris Match.

Časnik je tudi navedel, da je bilo več kot trikrat mogoče slišati “kovinsko udarjanje” - šlo je verjetno za poskus pilota, da s težkim predmetom odpre vrata zaklenjene pilotske kabine.

Lubitz je diagnozo o samomorilskih nagnjenjih dobil prej nekaj leti, še preden je postal pilot. Pri obiskih zdravnikov v zadnjem času niso odkrili samomorilskih nagnjenj ali agresije do drugih. Glede na navedbe internih dokumentov in virov Lufthanse je preživel leto in pol na psihiatričnem zdravljenju.

Je bil pa Lubitz deležen rednega psihoterapevtskega zdravljenja; zdravniki so mu večkrat predpisali bolniški dopust, tudi na dan nesreče. Policisti naj bi med preiskavo njegovega stanovanja v Düsseldorfu našli tudi zdravila za zdravljenje duševnih bolezni.

STA


Najbolj brano