Vikend za oljčno olje in vino

V Portorožu in Izoli so bile minuli konec tedna tri prireditve, povezane z izpostavljenimi pridelki Istre: podelitev priznanj v ocenjevanju Zlata oljčna vejica ter vinska festivala Malvazija in Refuscus Mundi - Svet refoška.

Nagrajenci Festivala malvazija in podeljevalci nagrad (z leve): Marinko Rodica, Miha Cigoj, 
Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, Dorijano Korenika, istrska 
vinska kraljica Sara Pfeifer Pelicon, Boštjan Zidar (Vinakoper), predstavnica kleti Fiore vina 
Barbara Paulić in Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenija. Foto: Sašo Dravinec
Nagrajenci Festivala malvazija in podeljevalci nagrad (z leve): Marinko Rodica, Miha Cigoj, Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, Dorijano Korenika, istrska vinska kraljica Sara Pfeifer Pelicon, Boštjan Zidar (Vinakoper), predstavnica kleti Fiore vina Barbara Paulić in Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenija. Foto: Sašo Dravinec

ISTRA > V portoroškem Avditoriju so v petek zvečer podelili priznanja v že 24. oljkarskem ocenjevanju za Zlato oljčno vejico. Šampionski naslov je s svojim oljem ponovno osvojil Franc Morgan iz Grintovca pri Šmarjah, ki je prejel tudi priznanje za najboljšo sortno oljčno olje iz istrske belice. Značilnost letošnjega ocenjevanja je nizka udeležba, ki je predvsem posledica slabe oljkarske letine.

V soboto je bil v Izoli drugi festival Refuscus Mundi - Svet refoška, na katerem se je s svojimi vini iz sorte, ki je prevladujoča v vinogradih v slovenski Istri in na Krasu, predstavilo 50 vinarjev iz treh sosednjih držav. Da ima sorta potencial, so utemeljevali strokovnjaki iz Slovenije in Italije na simpoziju v cerkvi Marije Alietske, kjer so predstavili nekaj novih spoznanj, dr. Klemen Lisjak je povzel izsledke projekta večletnega čezmejnega projekta Agrotur, na čigar čelu je bil. V Manziolijevi palači pa so v degustaciji refoškov segli daleč v zgodovino, najstarejši predstavljeni vini sta nosili letnik 1988!

V Portorožu se je že v soboto z uvodnim gastronomskim večerom začel 17. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Osrednja festivalska dneva sta bila v nedeljo in včeraj, ko so priredili simpozij Malvazija - z znanjem do potrošnika in seminar Malvazija v hrani in ob njej. Na simpoziju so predstavili rezultate čezmejnega projekta Po poteh istrske malvazije, na delavnicah pa so malvazijo vtkali v širšo gastronomsko ponudbo.

V Portorožu se je s svojimi vini predstavilo približno 60 vinarjev iz treh držav z malvazijami vseh slogov, od penin do na slami sušenih malvazij.

DS


Najbolj brano