V Senegalu rojeni pek peče najboljše bagete v Parizu

V Senegalu rojeni pek Djibril Bodian je bil izbran za najboljšega v peki tradicionalne francoske štručke, bagete, v Parizu, so danes sporočile mestne oblasti. Bagete bo tako izkušen pek, ki si je naziv prislužil že leta 2010, odslej leto dni zjutraj dostavljal v Elizejsko palačo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proces peke po besedah Bodiana ni nikakršna skrivnost. Vse 
kar je treba, je imeti dober smisel za opazovanje, je dejal. Foto: Youtube
Proces peke po besedah Bodiana ni nikakršna skrivnost. Vse kar je treba, je imeti dober smisel za opazovanje, je dejal. Foto: Youtube

PARIZ > Djibril Bodian ima svojo pekarno z imenom Grenier a pain (Kašča za kruh) v četrti Montmartre. “Moj oče je istem poslu, tako da sem se v pekarnah zadrževal že, ko bil zelo majhen,” je dejal za francoski časnik L'Express po svoji novi zmagi.

Proces peke po besedah Bodiana ni nikakršna skrivnost. Vse, kar je treba imeti, je dober smisel za opazovanje, je dejal.

Dobre bagete morajo biti po njegovih besedah dobro pečene, s fino skorjo in morajo imeti čim več velikih lukenj. Morajo pa seveda tudi lepo dišati.

Za naziv najboljšega v peki baget se lahko potegujejo vsi pariški peki, izbor poteka enkrat letno. Komisija, ki odloča o zmagovalcu, ima 15 članov, ki odločajo na podlagi peke, okusa, sredice, vonja in videza. Štručke morajo poleg tega ustrezati nizu standardov - dolge morajo biti med 55 in 65 centimetrov, tehtati med 250 in 300 grami ter vsebovati 18 gramov soli na kilogram moke.

STA


Najbolj brano