Prvi padalski testival pri nas

Na pristajališču za jadralne padalce v Šmihelu bo jutri in v nedeljo na jadralno padalskem testivalu mogoče preskusiti najnovejšo opremo za jadralne padalce najpomembnejših proizvajalcev. Če bo vreme naklonjeno, bo nebo nad Lijakom polno padal.

Mateja Kravos Pljakoski
Mateja Kravos Pljakoski 

ŠMIHEL > “Vsi pomembni proizvajalci opreme, z izjemo dveh, bodo tu. V Avstriji, Nemčiji in Franciji tovrstni testivali potekajo že dalj časa, pri nas pa bo to prvi tak dogodek,“ pravi Mateja Kravos Pljakoski, vodja dvodnevne prireditve, ki bo pod okriljem novogoriškega Društva jadralnih padalcev Polet na pristajališču Lijak v Šmihelu.

Poleg treh domačih proizvajalcev padal in inštrumentov za letenje bodo prišli tudi proizvajalci opreme za jadralno padalstvo iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije, Poljske, Češke, Velike Britanije in Brazilije. Opremo si bo mogoče na razstavnih prostorih ogledati in tudi preskusiti v zraku. Pilotom in obiskovalcem bo na voljo prevoz od pristajališča do parkirišča pri vzletišču Lijak.

Predstavili bodo tudi najnovejše izdelke in celo nekaj prototipov, ki so tik pred začetkom serijske izdelave. Piloti jadralnih padal in tisti, ki o tem, da bi začeli leteti, šele razmišljajo, bodo imeli možnost pogovora s strokovnjaki. V okviru prireditve se bodo najbolj zagrizeni že v soboto zjutraj podali na vse bolj priljubljeno kombinacijo hoje oziroma teka in letenja (Hike&Fly).

Organizatorji pričakujejo veliko slovenskih in tujih pilotov. Če jim bo vreme naklonjeno, bodo v dveh dneh testivala skupaj opravili čez tisoč vzletov. Za posebno popestritev bo poskrbela naprava G-force, ki simulira težnost ali gravitacijsko silo in bo na voljo vsem udeležencem.

NN


Najbolj brano