Izrael bo Palestincem spet nakazoval prihodke od davkov

Izrael bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, ki jih pobira v njihovem imenu, so danes sporočili iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Izrael bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, 
ki jih pobira v njihovem imenu. Foto: Wikipedia
Izrael bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, ki jih pobira v njihovem imenu. Foto: Wikipedia

TEL AVIV > Sredstva je Izrael prenehal nakazovati 2. januarja, ker so se Palestinci pridružili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prihodki od davkov, ki so se nabrali februarja, bodo nakazani,” so sporočili in dodali, da bodo od njih odšteli plačilo za določene storitve, kot sta dobava električne energije in vode.

Kot navajajo v kabinetu Benjamina Netanjahuja, so se za ta korak odločili na podlagi “humanitarnih skrbi in upoštevaje interese Izraela”. “Glede na vse slabše razmere na Bližnjem vzhodu je treba ravnati odgovorno in premišljeno, ob istočasnem odločnem boju proti ekstremističnim elementom,” so zapisali.

Januarja, ko je Izrael naznanil, da bo zamrznil nakazila prihodkov od davkov, je bila zadržana mesečna vrednost ocenjena na približno 120 milijonov dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinske oblasti so se na napoved odzvale zadržano. “Doslej še nismo prejeli denarja, niti nas ni nihče o ničemer uradno obvestil,” so sporočile.

So pa odločitev Izraela pozdravili tako v ZDA kot v EU. “To je pomembne korak, ki bo koristil Palestincem in pomagal stabilizirati razmere na Zahodnem bregu,” so sporočili iz State Departmenta.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je medtem zapisala, da si je EU prizadevala za to odločitev, brez katere bi bile lahko sposobnosti palestinskih institucij za upravljanje močno prizadete. “Končno, po treh mesecih, bo ta korak zagotovil pomembno podporo za tisoče uslužbencev palestinskih oblasti in njihove družine,” je sporočila.

STA


Najbolj brano