Grška vlada namerava z ukrepi zaslužiti 3,5 milijarde evrov

Grška vlada je danes sporočila, da je dokončno oblikovala seznam gospodarskih reform. Po navedbah virov bo grška ekipa s seznamom v Bruselj odpotovala še danes, tam pa ga bodo konec tedna še uskladili z evropskimi predstavniki.

Grški premier Aleksis Cipras je v pismu nemški kanclerki 
Angeli Merkel ta teden prav tako sporočil, da Grčija brez 
pomoči ne bo sposobna poravnavati svojih obveznosti.
Grški premier Aleksis Cipras je v pismu nemški kanclerki Angeli Merkel ta teden prav tako sporočil, da Grčija brez pomoči ne bo sposobna poravnavati svojih obveznosti. 

ATENE, BRUSELJ > Uradno naj bi bil tako seznam predstavljen v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delegacija finančnega ministrstva bo seznam 18 reform predstavila tako imenovani bruseljski skupini predstavnikov posojilodajalcev, je povedal predstavnik vladajoče stranke Siriza Nikos Filis po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Z ukrepi namerava vlada po njegovih besedah zaslužiti 3,5 milijarde evrov - med drugim z uvedbo davčnih blagajn, izdajo licenc za državne medije in zvišanjem davka na dodano vrednost. AFP pa se sklicuje na vladni dokument, ki predvideva tri milijarde evrov prihrankov in 1,4-odstotno gospodarsko rast.

Ko bodo Atene uradno predstavile reformni seznam, bodo tega najprej pregledali strokovnjaki, nato pa finančni ministri območja z evrom. Ta proces naj bi trajal vsaj 24 ur.

V rešilnem paketu za Grčijo je še 7,2 milijarde evrov, ki pa jih posojilodajalci ne želijo izplačati, ne da bi Atene v zameno ponudile reforme in varčevanje. Še en neimenovani vir je sicer za AFP povedal, da so Atene večkrat opozorile mednarodne posojilodajalce, da brez pritoka svežega denarja ne bodo več poravnavale svojih obveznosti.

“Vlada je jasno povedala na vseh ravneh območja z evrom in Mednarodnega denarnega sklada, da ne bo več servisirala javnega dolga z lastnimi sredstvi, če posojilodajalci nemudoma ne sprostijo tranš, zadržanih od leta 2014,” je poudaril vir.

Grški premier Aleksis Cipras je v pismu nemški kanclerki Angeli Merkel ta teden prav tako sporočil, da Grčija brez pomoči ne bo sposobna poravnavati svojih obveznosti.

STA


Najbolj brano