Abraham z mladimi

Srečanje z Abrahamom so v tržaškem Kulturnem domu proslavili tako, da so svoja vrata na stežaj odprli. Stavbo, ki jo je projektiral arhitekt Edo Mihevc in so jo slovesno odprli 5. decembra 1964, so minuli konec tedna do zadnjega kotička poselili s koncerti, predstavami, razstavami, delavnicami, projekcijami in - druženjem.

 Foto: Damian Balbi
Foto: Damian Balbi

TRST > “Odprli smo vrata za kulturno sožitje,” je obiskovalce pozdravila Breda Pahor, predsednica upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča, ki je Družabni vikend pripravilo s Slovenskim klubom in Skupino 85 ter ob sodelovanju Zveze slovenskih kulturnih društev, Glasbene matice, Narodne in študijske knjižnice, društva KONS in Cizerouno.

Večina dogodkov, ki so jih združili pod imenom 50 kd - Družabni vikend ob 50. obletnici Kulturnega doma v Trstu, se je zvrstila v soboto. Primož Forte je za najmlajše ljubitelje gledališča odigral svojo avtorsko predstavo Pedenjped, Jasna Merkù je z mladimi in vedoželjnimi likovniki ustvarjala na delavnici Pridite in bodite kreativni, po Mihevčevi stavbi je obiskovalce vodil poznavalec arhitektovega opusa Marko Krošic, prek projekcije so med gledalce z velikega odra spet stopile zvezde tržaškega teatra, na stopnišču pred vhodom so Donald Trumpet, v notranjosti so nastopili učenci Glasbene matice ... To je samo delček bogatega in pestrega kulturnega brbotanja, ki je v soboto v Kulturni dom privabilo številne obiskovalce; Slovence in Italijane iz Trsta ter tudi kar nekaj gostov s te strani meje.

“Družabni vikend smo pripravili, ker smo v Kulturni dom želeli privabiti tudi tiste, ki sicer niso stalni obiskovalci Slovenskega stalnega gledališča,” pojasnjuje Poljanka Dolhar, predsednica Slovenskega kluba. Kot pravi, so z obiskom zelo zadovoljni, še zlasti jim je v veselje, ker se je prireditve, ki je uspešno povezala kulturo in ustvarjalnost z družabnostjo, udeležilo veliko mladih. “Želimo si, da bi bil Kulturni dom stičišče kultur, prostor druženja in sožitja, pa tudi to, da nas bi v mestu še bolj spoznali.” Da se kdaj na tem področju še vedno zatakne, priča tudi petkov obisk policistov v Kulturnem domu, kjer ima sedež Slovensko stalno gledališče. Prišli so zaradi prijave, da je na strehi stavbe izobešena zastava Islamske države (ISIS). Izkazalo se je, da gre res za zastavo - Slovenskega stalnega gledališča.

Družabni vikend, posvečen 50-letnici delovanja Kulturnega doma v Trstu, se je sklenil včeraj z matinejo Slavček in jaz, gostovanjem predstave ljubljanske drame Boris, Milena, Radko in nastopom zasedbe Gypsy Quintet.

MI


Najbolj brano