Ne bodo se še otresli provizij

Občani Idrije si že dolgo želijo plačevati račune brez provizij. Vodstvo občine ne namerava uvesti mestne blagajne. Preučilo pa bo možnost, da bi jo organiziralo v sodelovanju s katero od bank.

Idrija ne bo sledila občinam, ki so uvedle mestne blagajne (na fotografiji blagajna v Kanalu). Če je ne bi stalo preveč, bi jo morda vzpostavila  v sodelovanju s katero od bank.  Foto: Mitja Marussig
Idrija ne bo sledila občinam, ki so uvedle mestne blagajne (na fotografiji blagajna v Kanalu). Če je ne bi stalo preveč, bi jo morda vzpostavila v sodelovanju s katero od bank.  Foto: Mitja Marussig

IDRIJA > Občani Idrije, ki letno plačajo približno 300.000 računov s provizijami, si že dolgo želijo, da bi vsaj tiste, ki jih izdajajo podjetja v lasti občine, od Komunale Idrija do šol in vrtcev, lahko plačevali brez provizij.

Zato je svetnik in tedaj predsednik KS Idrija Tomaž Vencelj konec leta 2012 predlagal, naj občina čim prej uvede javno blagajno. Vodstvo občine pa je predlog gladko zavrnilo. Izračunalo je, da bi bili stroški previsoki, saj bi morala občina urediti potreben prostor in zaposliti uslužbenca ali vzpostaviti plačilni avtomat.

Tedaj je v Sloveniji delovalo prgišče mestnih blagajn. Ugodni odmevi so jih hitro namnožili in v minulem letu sta jih, po Novi Gorici, uvedli tudi obe preostali večji regijski središči - Tolmin in Ajdovščina. To je bržčas razlog, da je Vencelj, ki je pred kratkim znova predlagal čimprejšnjo uvedbo javne blagajne, naletel na nekaj več posluha. Župan Bojan Sever je obljubil, da bodo pobudo ponovno preučili.gladko zavrnilo z obrazložitvijo, da stroški zanjo ne bi odtehtali koristi občanov.

Občinska svetovalka Margerita Strnad Kos pravi, da klasične javne blagajne občina, ki ima prepoved zaposlovanja, ne more organizirati. Zato pa je, podobno kot vrsta občin, to pripravljena vzpostaviti v sodelovanju s kakšno od bank v Idriji. “Pravkar pridobivamo ponudbe več poslovnih bank. Za financiranje tovrstnega blagajniškega okenca se bo občina odločila, če bo strošek zanj v okviru finančnih možnosti,” je Kosova dala vedeti, da si občani skorajšnjega plačevanja položnic brez provizij še ne morejo obetati.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano