Italijanski poslanci pozvali vlado k podpori priznanja Palestine

Spodnji dom italijanskega parlamenta je danes z veliko večino sprejel nezavezujoča predloga, v katerih poziva vlado k podpori priznanja Palestine. Italija se je tako pridružila podobnim simboličnim glasovanjem v parlamentih več evropskih držav, ki so izraz frustracije zaradi zastoja bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Priznanje Palestine kot neodvisne države so  simbolno podprli že parlamenti Belgije, Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske. Švedska je šla korak dlje in je državo priznala.
Priznanje Palestine kot neodvisne države so simbolno podprli že parlamenti Belgije, Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske. Švedska je šla korak dlje in je državo priznala.  

RIM > Poslanci so sprejeli dva predloga. V predlogu, ki ga je vložila levosredinska Demokratska stranka premierja Mattea Renzija, so vlado pozvali k “promociji priznanja Palestine v okviru meja iz leta 1967 in Jeruzalemom kot skupno prestolnico ob polnem upoštevanju skrbi in legitimnih interesov izraelske države,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priznanje Palestine kot neodvisne države so simbolno podprli že parlamenti Belgije, Velike Britanije, Španije, Francije, Irske in Portugalske. Švedska je šla korak dlje in je državo priznala. Državnost je decembra lani podprl tudi Evropski parlament. Doslej je suverenost palestinskih ozemelj priznalo že 135 držav.

Podprli so tudi predlog koalicijske sredinske stranke Državljanska izbira s pozivom vladi, da si “prizadeva za dosego političnega dogovora med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, ki preko priznanja Izraela in odpovedi nasilju določa pogoje za priznanje palestinske države”.

Izraelsko veleposlaništvo v Rimu je sprejeto pozdravilo, ker ne implicira takojšnjega priznanja Palestine, temveč “navaja, da je do palestinske države mogoče priti samo s pogajanji z Izraelom”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano