Italijanska obalna straža v strahu pred napadi zahteva orožje

Italijanska obalna straža je danes vlado v Rimu pozvala, naj s spremembo statuta 11.000 njenim pripadnikom dovoli nošenje orožja. Kot opozarjajo, je namreč nevarnost napadov s strani tihotapcev z ljudmi ali teroristov vse večja.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

RIM > Zahteva sicer ni nova, je pa sedaj zelo aktualna - po nedavnem incidentu, ko so s kalašnikovkami oboroženi tihotapci ljudi grozili pripadnikom italijanske obalne straže, medtem ko so ti skušali rešiti več tisoč migrantov ob obali Libije.

Ko so namreč pripadniki obalne straže evakuirali čoln, poln prebežnikov, so se do njih na gliserju pripeljali štirje tihotapci in jih prisilili, da so jim vrnili prazno plovilo, tako da ga bodo lahko uporabili znova.

Aktualna je poleg tega zahteva v luči vse glasnejših opozoril, da so džihadisti Islamske države (IS) vzpostavili svojo bazo v kaotični Libiji ter od tam grozijo z napadi na jugu Evrope in na trgovske ladje v Sredozemskem morju.

Pripadniki obalne straže terjajo podoben status, kot ga imajo policisti, kar med drugim pomeni pravico do nošenja orožja. Kot pravijo, so njihove naloge večinoma podobne policijskim, to, da morajo za njihovo varnost skrbeti drugi, pa je zanje “ponižujoče” in “resno spodkopava moralo uslužbencev”.

Glavno poveljstvo obalne straže zato zahteva nujno srečanje s pristojnim ministrom za promet Mauriziom Lupijem, poroča AFP.

Obenem je zveza italijanskih ladjarjev vlado pozvala, naj uvede posebne pomorske patrulje, ki bodo varovale ribiške ladje v mednarodnih vodah med Italijo in severom Afrike. Sredozemlje postaja z vsakim dnem nevarnejše in ribiči živijo v strahu pred napadi teroristov, opozarjajo.

STA


Najbolj brano