Humor, kot ga prinaša zajec

V likovni umetnosti si redko kdo privošči kaj humorja in zabave. Nina Bric in Gregor Balog gotovo sodita mednje, saj s svojo ustvarjalnostjo, sebi in gledalcem rada pokažeta drugo, včasih celo zadnjo plat umetnosti. V galeriji Tir na Mostovni si jo lahko ogledate samo še jutri.

Nina Bric in Gregor Balog se v galeriji Tir na Mostovni predstavljata z razstavo Lepus mundi.  Foto: Klavdija Figelj
Nina Bric in Gregor Balog se v galeriji Tir na Mostovni predstavljata z razstavo Lepus mundi.  Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA > “Zanimam se za oblikovanje lutk. Izhajam iz risanja stripov, kar se opazi tudi v mojih likovnih delih. Moji najljubši motivi so živali in ženske, najraje uporabljam polne, vesele, žive barve. Privlači me kombinacija sproščeno otroškega in rahlo strašljivega oziroma erotičnega,” se na kratko predstavi Nina Bric.

Razstavljena dela v galeriji Tir kažejo prav na to; stripovsko oblikovanje, motivi so živali in ženske ter privlačna kombinacija otroškega, rahlo strašljivega in erotičnega. Nina je tokrat šla še dlje v otroškost in ustvarila pobarvanke, obiskovalci pa so jih z voščenkami lahko pobarvali. Gregor Balog je na isto temo ustvaril animacijo, za skupno točko obeh pa sta izbrala zajca.

Zakaj zajci? Ustvarjalca ta svoj ikonografski lik takole utemeljujeta: “Zajec je večdimenzionalni lik. Lahko je junak ali negativec, zaradi svoje narave in odsotnosti moralnih zadržkov. Zajci so v tem primeru nosilci, izvršitelji in alegorija prej omenjenih položajev, zaradi svojega simbolnega pomena, samega po sebi, uporabe v pop kulturi in medijih, zaradi svoje estetske privlačnosti in ljubkosti ter elementa komičnosti. Zajčev namen, pa ni bil nikoli spadati v 'resno umetnost', v ospredju je humor in namen zabavati gledalca kot tudi ustvarjalca.”

Razstavo sta naslovila Lepus mundi, kar bi lahko z nekoliko svobode in humorja prevedli v lep zajčji svet. Pravita, da se skozi šaljive in zabavne prizore ukvarjata z vsakdanjimi, resničnimi, aktualnimi problemi in prizori v družbi, pa tudi z “namišljenimi” težavami običajnega človeka. Tema risb so asociacije na popularno kulturo, filme, glasbo, aktualne novice in dogodke iz vsakdanjika, osebna čustva in prebliski iz njunega življenja. Pač asociacije, ki prihajajo, ko mlad človek s polnimi pljuči zajame zrak sveta, ki ga obdaja. Pop art v polnem pomenu besede.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano