Fidel Castro sporočil, da ne zaupa ZDA

Legendarni kubanski revolucionar Fidel Castro je v pismu sporočil, da ne zaupa ZDA in da ni govoril z njimi. "To seveda ne pomeni, da zavračam mirno reševanje konfliktov," je zapisal teden dni po začetku zgodovinskih pogovorov med ZDA in Kubo o normalizaciji odnosov.

Legendarni kubanski revolucionar Fidel Castro je v pismu sporočil, da ne zaupa ZDA in da ni govoril z njimi. Foto: Wikipedia
Legendarni kubanski revolucionar Fidel Castro je v pismu sporočil, da ne zaupa ZDA in da ni govoril z njimi. Foto: Wikipedia

HAVANA > 88-letni oče kubanske revolucije, ki je leta 2006 iz zdravstvenih razlogov prepustil oblast mlajšemu bratu Raulu, je v pismu izrazil podporo politiki svojega naslednika do Washingtona. "Kubanski predsednik je sprejel ukrepe v okviru svojih pristojnosti in pooblastil, ki sta mu jih dali narodna skupščina in komunistična partija Kube," je Castro zapisal v pismu, ki so ga prebrali na državni televiziji.

"Vedno bomo zagovarjali sodelovanje in prijateljstvo z vsemi narodi sveta, tudi z našimi političnimi nasprotniki," je dodal bolehni revolucionar, ki se že več kot leto dni ni pojavil v javnosti.

Poznavalci razmer na Kubi se čudijo, da je Castro šele zdaj javno spregovoril o popuščanju napetosti v odnosih s starim sovražnikom. Mnogi namreč menijo, da se Raul Castro ne bi spustil v pogajanja z ZDA brez odobritve in podpore starejšega brata.

Zato so se znova pojavila ugibanja o njegovem zdravju, razširile so se tudi govorice, da umira in da je celo že umrl. Nato je njegov dolgoletni prijatelj, nekdanji nogometni zvezdnik Diego Maradona, pred dvema tednoma sporočil, da je od Castra prejel pismo.

STA


Najbolj brano