Arctur 2 v hali Mebla A+A

V novogoriškem podjetju Arctur imajo že vse pripravljeno za začetek urejanja superračunalniškega data centra, v katerem bo gostoval superračunalnik arctur 2. V nekdanji hali družbe Meblo A+A načrtujejo tudi prototipno proizvodnjo na osnovi 3D tiskanja in tehnološki inkubator za ambiciozne mlade ustvarjalce s kreativnimi idejami.

V superračunalniškem data centru podjetja Arctur bosta zaživela tudi prototipna proizvodnja na osnovi 3D tiskanja in tehnološki inkubator. Foto: Arhiv Arctur
V superračunalniškem data centru podjetja Arctur bosta zaživela tudi prototipna proizvodnja na osnovi 3D tiskanja in tehnološki inkubator. Foto: Arhiv Arctur

NOVA GORICA > Podjetje Arctur, ki ga vodi Tomi Ilijaš, je pred leti pri nas zaoralo ledino na področju ponujanja superračunalniških storitev na trgu. Njihov superračunalnik arctur 1, ki stoji na Gorjanskem na Krasu, se bliža upokojitvi, zato ga nameravajo nadomestiti z novejšim, še bolj zmogljivim.

“Življenjska doba superračunalnika je pet let. Naš ima štiri leta in štiri mesece. Kmalu se ga ne bo več splačalo uporabljati, ker bo porabil več elektrike, kot bo dal od sebe,” pravi Ilijaš in dodaja, da je “superstroj” v času delovanja upravičil naložbo, pa čeprav je bilo na začetku težko, saj je šlo za novost pri nas.

Šele, ko so v podjetju ugotovili, da je treba prodajati v paketu - ne le hardver, ampak skupaj s softverjem in svetovanjem usposobljenih strokovnjakov - se jim je odprlo. Danes sodelujejo večinoma s strankami iz tujine.

“V Sloveniji ni pravega trga, ker so podjetja zaradi krize zmanjšala vlaganja v raziskave in razvoj in ker je sodelovanja med univerzami in gospodarstvom manj kot drugje v Evropi. Seveda pa obstajajo svetle izjeme, kot je na primer Pipistrel,” ocenjuje Ilijaš.

Simulacije namesto poskusov

Danes so pred novim izzivom. Avgusta lani so skupaj s še dvema podjetjema na dražbi kupili industrijski kompleks nekdanje družbe Meblo A+A. Do poletja naj bi tja preselili sedež družbe, v kateri je približno 25 zaposlenih, in uredili superračunalniški data center. Kasneje, v drugem delu investicije, skupaj vredne 4,3 milijona evrov, naj bi v obnovljene prostore namestili superračunalnik arctur 2.

“Tri četrtine vsega, kar vidimo okoli sebe - od avtomobilov in letal do skodelic, je bilo narejeno s pomočjo superračunalniških simulacij. Včasih se je delalo poskuse in se učilo na napakah. S simulacijo predvidiš, kaj se bo v resnici zgodilo, in to z 99-odstotno natančnostjo,” pove prvi mož Arcturja o tem, kaj vse je mogoče delati s superračunalnikom. Take simulacije skrajšajo tudi proizvodni proces, izdelki pa so boljši in cenejši, kar podjetjem omogoča več zaslužka. Res pa je, da je pri tem potreben tudi zelo izobražen kader.

3D prihodnost je že tu

“Danes obstajajo 3D tiskalniki za plastiko, kompozitne materiale in kovino. Če želiš izdelati majhno serijo izdelkov, potrebuješ take stvari. S simulacijo narediš 3D model predmeta, potem enega natisneš in poskusiš, če deluje, sicer ga popraviš in ponovno natisneš,” razlaga Ilijaš.

Arctur v novih prostorih načrtuje tudi prototipno proizvodnjo na osnovi 3D tiskanja in 3D skeniranja. Del novih prostorov bo namenjen tudi tehnološkemu inkubatorju, kjer bodo lahko mladi, ki se ukvarjajo s temi novimi tehnologijami, razvijali svoje ideje in projekte.

“Če bi šlo vse tako, kot je treba, bi se lahko preselili že konec pomladi. Žal pa se postopek vpisa v zemljiško knjigo, ki bi moral biti s pravno-formalnega vidika preprost kot pasulj, vleče že štiri mesece,” ne more razumeti Ilijaš. Milijon evrov, predvidenih za prenovo prostorov, zato miruje.

“Ta denar bi šel obrtnikom in bi pripomogel k sprostitvi gospodarskega krča v lokalnem okolju. Ker pa nekdo v zemljiški knjigi ni kliknil enega dokumenta, čakamo,”je nejevoljen Ilijaš.

Glede konkurence na področju superračunalniških simulacij pa dodaja, da v tujini sicer obstajajo giganti, ki te storitve ponujajo preko spleta; eden od njih je Amazon. “Naša prednost je, da smo cenovno nekoliko ugodnejši, da s stranko vzpostavimo osebni stik, se poglobimo v problem in ga pomagamo rešiti,” še pravi Ilijaš.

NACE NOVAK


Najbolj brano