IMF bo podpiral Grčijo tudi po volitvah

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je dan po volilni zmagi grške levice, ki nasprotuje politiki strogega varčevanja in terja delni odpis dolgov, zatrdila, da bo IMF še naprej podpiral Grčijo in se veseli razprav z novo vlado v Atenah.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je dan po volilni zmagi grške levice, ki nasprotuje politiki strogega varčevanja in terja delni odpis dolgov, zatrdila, da bo IMF še naprej podpiral Grčijo in se veseli razprav z novo Foto: Wikipedia
Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je dan po volilni zmagi grške levice, ki nasprotuje politiki strogega varčevanja in terja delni odpis dolgov, zatrdila, da bo IMF še naprej podpiral Grčijo in se veseli razprav z novo Foto: Wikipedia

WASHINGTON > IMF skupaj z Evropsko unijo in Evropsko centralno banko rešuje Grčijo s finančno pomočjo že od leta 2010, a v zameno za denar zahteva strogo varčevanje oziroma znižanje proračunske porabe. Na nedeljskih volitvah je večino glasov dobila leva stranka Siriza, ki nasprotuje varčevalnim programom in se namerava znova pogajati o pogojih pomoči.

To je tako pred volitvami kot po njih obljubil novi grški premier Aleksis Cipras, ki namerava izpogajati boljše pogoje za nadaljevanje 240 milijard evrov obsežnega programa mednarodne pomoči ter doseči vsaj delen odpis dolga.

Njegova stranka Grkom obljublja višje plače in pokojnine, konec odpuščanj, zamrznitev privatizacije državnega premoženja in odpravo nekaterih ključnih reform, ki jih zahtevajo upniki.

A IMF za zdaj še ne kaže zaskrbljenosti. Tiskovni predstavnik Gerry Rice je spomnil, da se Grčija trenutno ne sooča z nujnimi finančnimi potrebami in morebitni zastoj pri programu pomoči kratkoročno ne bo imel učinka na državne finance.

STA


Najbolj brano