Flisar svetovni prvak v avstrijskem Kreischbergu

Mariborčan Filip Flisar je zmagal v finalu krosa na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Kreischbergu v smučanju prostega sloga. To je prva medalja na svetovnih prvenstvih za 27-letnega slovenskega smučarja, ki je v sobotnih kvalifikacijah zasedel šesto mesto.

Filip Flisar Foto: STA
Filip Flisar Foto: STA

KREISCHBER > Filip Flisar je osvojil prvo kolajno na svetovnih prvenstvih v disciplini smučarski kros.

Flisar se je v Kreischbergu prvič uvrstil v finale najboljše četverice. V finalu pa je prikazal svojo najboljšo predstavo na svetovnih prvenstvih ter prepričljivo osvojil kolajno najžlahtnejšega leska. Pred dvema letoma na SP v norveškem Voss-Myrkdalnu je bil peti, pred štirimi leti v ameriškem Deer Valleyju pa je prvenstvo končal na 11. mestu.

To je še četrta slovenska kolajna na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu ter prva zlata, potem ko so na stopničke stopili deskarji Tim-Kevin Ravnjak, Rok Marguč in Žan Košir.

Košir in Marguč sta kolajni osvojila v deskarskih paralelnih disciplinah, boji so se odvijali v bližnjem Lachtalu. Košir je osvojil srebrno kolajno v paralelnem veleslalomu, Marguč je bil bronast v paralelnem slalomu, že pred njim pa je Ravnjak osvojil bronasto medaljo v snežnem kanalu.

Flisar, katerega zaščitni znak so košati brk, zato se ga je prijel vzdevek Brko, je bil edini slovenski predstavnik v izločilnih bojih. V četrtfinale je napredoval s prvim dosežkom osmine finala v skupini 6, tudi v četrtfinalu je bil najhitrejši, v polfinalu pa je bil drugi.

V finalu pa je z izjemnim spodnjim delom osvojil svojo prvo zmago na svetovnih prvenstvih. V finalu je ugnal Francoza Jeana Frederica Chapuisa, ki ni ubranil zlata izpred dveh let in se je moral zadovoljiti s srebrom, bronasta kolajna pa je pripadla Švedu Victorju Oehling Norbergu.

Mariborčan je večino proge presmučal na tretjem mestu, nepopustljivost in borbenost pa mu je na koncu prinesla želen rezultat. V zadnji ravnini pred ciljem sta Šved in Nemec Paul Eckert naredila napaki, kar je izkoristil Flisar, prišel v vodstvo in do zlatega odličja.

Flisar je v svetovnem pokalu štirikrat zmagal, na velikih prvenstvih pa do Kreischberga še ni imel kolajne, na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju je bil šesti.

STA


Najbolj brano