V Tuniziji prisegel prvi demokratično izvoljeni predsednik

Beji Caid Essebsi, starešina tunizijske politike, je danes prisegel kot prvi demokratično izvoljeni predsednik Tunizije. Ob tem je pozval k narodni enotnosti po štirih letih nemirne politične tranzicije k demokraciji, ki jo je sprožila arabska pomlad.

Beji Caid Essebsi, starešina tunizijske politike, je danes prisegel kot prvi demokratično izvoljeni predsednik Tunizije. Foto: Wikipedia
Beji Caid Essebsi, starešina tunizijske politike, je danes prisegel kot prvi demokratično izvoljeni predsednik Tunizije. Foto: Wikipedia

TUNIS > “Za Tunizijo ni prihodnosti brez narodne sprave,” je 88-letni Beji Caid Essebsi dejal v govoru po prisegi v tunizijskem parlamentu. “Zaprli smo poglavje volilne tekmovalnosti. Prisegam, da bom predsednik vseh Tunizijcev in ne bom izključeval nikogar,” je zatrdil.

Essebsi, nekdanji tunizijski premier, je v drugem krogu predsedniških volitev 21. decembra osvojil 55,68 odstotka glasov in tako premagal tekmeca, odhajajočega predsednika Moncefa Marzoukija, ki je prejel 44,32 odstotka glasov.

Essebsi je prvi predsednik Tunizije, ki so ga izvolili na svobodnih volitvah, odkar se je država leta 1956 osamosvojila od Francije.

Zasedal je številne visoke položaje v času vladavine prvega tunizijskega predsednika po neodvisnosti Habiba Bourgubia in njegovega avtoritarnega naslednika Zineja El Abdineja Ben Alija, ki ga je leta 2011 odnesla arabska pomlad.

Nasprotniki Essebsija trdijo, da je le podaljšana roka Ben Alijevega režima, kar pa novi predsednik zanika. V današnjem govoru je obljubil, da bo spoštoval človekove pravice, obnovil stabilnost države in ponovno zagnal gospodarstvo. Zatrdil je še, da bo z aktivno diplomacijo okrepil povezave Tunizije s tujino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Essebsi je z Marzoukijem v predsedniški palači danes že opravil primopredajo poslov. Novi predsednik in nova vlada pa se bosta morala spopasti s številnimi izzivi. Zaradi revolucije in naknadnih nemirov tunizijsko gospodarstvo precej peša, povečuje se tudi grožnja islamskih skrajnežev, ki jih je Ben Alijev režim ostro zatiral.

Predsednikova sekularna stranka Nidaa Tounes je slavila na oktobrskih parlamentarnih volitvah, z oblikovanjem vlade pa so počakali do izida predsedniških volitev. A ker stranka ni osvojila absolutne večine, bo verjetno sledilo težavno sestavljanje vlade.

STA


Najbolj brano