Tolminec tudi drugič ni priznal ropa

Potem ko je na ponovnem sojenju dejanje priznal njegov kolega iz Kopra, 26-letni Tolminec Mario H. še vedno vztraja, da leta 2009 v Planini skupaj s Koprčanom ni oropal italijanskega mladeniča, ampak da je ta z nožem napadel njiju.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

KOPER > Februarja 2009 naj bi 24-letni Koprčan Aljaž K. in 26-letni Tolminec Mario H. v klubu Simfonija v Planini napadla in oropala italijanskega mladeniča. Kot so ugotovili kriminalisti, sta Mattea C. najprej zvabila v sanitarne prostore kluba, mu tam ponudila drogo in ga začela pretepati. Med napadom naj bi Koprčan na njegov vrat prislonil celo nož, Tolminec pa naj bi izpraznil njegovo denarnico, v kateri je imel 153 evrov.

Koprčan je nato v isti noči na postojnski policijski postaji ovadil Italijana, češ da mu je ponujal drogo in da mu je grozil, vendar so policisti in kriminalisti ugotovili, da je bila zgodba drugačna in napadalca sta končala v hišnem priporu. Sodili so jima že avgusta 2009 ter ju obsodil na 16 in 18 mesecev zaporne kazni. Na sodbo sta se pritožila, višje sodišče pa je sodbo zaradi formalnosti razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Je pa ob tem razsodilo, da je okrožno sodišče pravilno ugotovilo dejansko stanje.

Trdi, da so se zarotili proti njemu

Verjetno je Koprčan tudi zaradi tega pred časom na ponovnem sojenju dejanje priznal in se s tožilstvom pogodil za milejšo kazen. Sodnik Julijan Glavina mu je izrekel enajst mesecev zapora in mu od tega odštel skoraj devet mesecev hišnega pripora. Preostala dva meseca bo lahko odslužil z delom v splošno korist. Tolminec Mario H. pa niti drugič ni hotel priznati, čeprav ima na vesti že vrsto kaznivih dejanj. Pred dnevi je tako vztrajal pri povsem nasprotni zgodbi. Trdi namreč, da je Italijan njega in Koprčana zvabil v stranišče, da bi jima prodal ekstazi in drugo drogo, nato pa naj bi Italijan potegnil nož in jima z njim zagrozil.

“Lastniku kluba sem antipatičen. Vse je bilo zmenjeno, da bi prikazali, kot da jaz prodajam drogo,” je povedal. Sicer je pojasnil, da je tistega večera spil pol litra stock-kole in dva kozarca vodke, da je bil tudi drogiran in da se vsega ne spomini natančno.

Ne pozna ga kot dilerja

Na sojenju je sodnik prebral tudi pričanje napadenega Italijana Mattea C., ki je povedal, da ga je Mario zvabil v stranišče in ga tam skupaj s Koprčanom napadel. Na sojenju je pričal tudi Mariov kolega iz Tolmina, ki je na vprašanje sodnika, ali Maria H. pozna kot uživalca ali prodajalca droge, odgovoril: “Ma niti ne.” Tolminec se ni spomnil, da bi jim Mario na poti domov povedal, kaj se je dogajalo v sanitarnih prostorih.

Vodja varnostnikov je povedal, da je Maria H. opazoval že dlje časa in da je ocenil, da preprodaja drogo. Na to naj bi ga tudi opozoril. Ko je tiste noči k njemu pritekel Italijan, je takoj vedel, o kom govori. Prijateljici obtoženega in obsojenega Koprčana pa sta pričali, da sta videli, kako je Italijan dvignil majico in za pasom pokazal vrečko s tabletami droge. Eni naj bi se zazdelo, da ima za pasom celo nož, vendar o tem ni prepričana. Sojenje se bo nadaljevalo. DANIJEL CEK


Najbolj brano