Na tihomorskih otočjih že vstopili v novo leto

V Tihem oceanu se je že začelo novo leto. V leto 2015 so ob 11. uri po srednjeevropskem času kot prvi vstopili prebivalci otočja Kiribati, novemu letu so že nazdravili tudi na Samoi. Leto 2015 se je že začelo na Novi Zelandiji, nestrpno pa ga pričakujejo tudi v Avstraliji.

V novo leto so prvi vstopili prebivalci otočja Kiribati. Foto: Wikipedia
V novo leto so prvi vstopili prebivalci otočja Kiribati. Foto: Wikipedia

BAIRIKI > Samoa, otočje s 180.000 prebivalci, je pred tremi leti iz ekonomskih razlogov z vzhodne strani datumske meje prestopila na zahodno in v novo leto vstopi kot prva, ne zadnja kot dotlej.

V leto 2015 so uro za prebivalci Samoe vstopili tudi prebivalci Nove Zelandije.

V Sydneyju na ognjemet ob začetku novega leta čaka več kot milijon ljudi. Mesta za spektakel so si morali turisti in prebivalci priskrbeti že nekaj dni vnaprej.

Za Kitajce novo leto v znamenju koze

Manj slovesno pa bo v Maleziji, kjer so oblasti zaradi katastrof, ki so letos prizadele državo, odpovedale večino silvestrovanj. Za to so se odločile zaradi treh letalskih nesreč in trenutnih katastrofalnih poplav na vzhodu države, približno 700.000 evrov, kolikor je bilo predvideno za silvestrovanje v prestolnici Kuala Lumpur, pa bodo namenili za skoraj 250.000 ljudi, ki so morali zaradi poplav zapustiti domove.

V Dubaju medtem načrtujejo silvestrovo presežkov - multimedijski spektakel z ognjemetom, laserskim šovom in video vložki. Drugod v arabskem svetu pa prehod v novo leto ne bo odigral kakšne večje vloge.

Silvestrovega ne praznujejo niti Kitajci, ki novo leto tradicionalno praznujejo šele kasneje. V letu 2015 bo novo leto zanje nastopilo 19. februarja, tokrat v znamenju koze.

V Londonu veliki ognjemet

V Veliki Britaniji bodo največji ognjemet pripravili v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye ob Temzi. Na novoletno opoldne bo sledila tradicionalna parada v sestavi plesalcev, akrobatov in glasbenikov, ki se bodo sprehodili od Piccadillyja do parlamenta. Tradiciji zavezani Britanci v novo leto radi vstopijo s pesmijo Auld Lang Syne.

Nemci bodo imeli največjo zabavo na voljo ob Brandenburških vratih v Berlinu. Pred simbolom nemške prestolnice pričakujejo več sto tisoč ljudi.

Zadnji, v četrtek ob 11. uri po srednjeevropskem času, bodo v novo leto vstopili na Ameriški Samoi, ki je sicer od Samoe oddaljena le 80 kilometrov.

V ZDA bo kot vedno največja silvestrska zabava na newyorškem Times Squareu, kjer pričakujejo več kot milijon ljudi. Vrhunec bo tradicionalno polnočno spuščanje velike kristalne krogle.

STA


Najbolj brano