Hiti v letu 2015: Vidim sivo, rumeno in modro

Srečno 2015 - leto, v katerem bodo prišli superheroji. Prišle bodo vojne med zvezdami. Prišla bodo nadaljevanja, in prišla bo siva erotična barva. Tale tekst se predvsem naslanja na tiste filme, od katerih bodo domače kinodvorane finančno najbolj odvisne - filme, ki bodo prinesli največ gledalcev in izkupička.

50 odtenkov sive
50 odtenkov sive  

To obenem pomeni, da ravno super herojski filmi - tisti, ki so v svetovnem merilu najbolj dobičkonosni material - tokrat povečini ne bodo omenjeni. Še tako uspešni - in morda celo kakovostni - poskusi se zaradi pomanjkanja predzgodovine v Sloveniji ne primejo bolje kot srednje dobro.

Februarja prihaja veliki pričakovani hit prvega polletja. Slovensko občinstvo se bo gotovo množično odločalo za film 50 odtenkov sive (Fifty Shades of Grey), ki je že kot roman grela mnoga ... akhm ... bralska srca. Pomemben podatek je tudi to, da tale zgodba cilja ne le na občinstvo, ki gre v kino velikokrat - mladi - temveč tudi na vse tiste, ki se za temo kinodvorane odločajo manjkrat, a tedaj mnogo bolj intenzivno.

Aprila bodo pridrveli Hitri in drzni 7 (Fast & Furious 7). Avti, mišice, akcija so povsem dokazana in preskušena, hm, krava molznica na kino blagajnah. Ob tem filmu ne potrebujete niti ugibanja: 80. 000 gledalcev je skorajda nujnost.

Zanimivo bo videti, kaj se bo aprila zgodilo z najnovejšo vizijo o Mad Maxu - film, s katerim je nekoč pred davnimi časi zaslovel Mel Gibson, zagotovo ni najboljša stava za uspeh, vendar prav tako vsebuje starejšim gledalcem znanega in cenjenega junaka, obenem pa veliko ceste, vozil in motorjev, ki so pri nas nadvse popularni (glej prejšnji odstavek).

Jurski svet (Jurrasic World) je še eno nadaljevanje starega hita - prepoznavnega med starimi in mladimi. In premore dinozavre. Mnogo različnih vrst. V mesecu juniju bo ta film sicer imel enega velikega kinematografskega nasprotnika - animirani film Troli (Trolls).

Največji hit julija - morda celo eden največjih hitov leta? Minjoni (Minions). Rumeni stvori, ki radi služijo zlobnežem, sicer prihajajo iz drugega animiranega filma, toda dokazali so se kot izredno priljubljeni, in zato se osamosvajajo. Kolikor je to tako uslužnim stvorom možno.

Edini super herojski film, ki ima dejansko možnosti pridobiti malce več kot povprečno gledalstvo pri nas, je Superman vs. Batman - Superman proti Batmanu. Dva super težko kategornika in veliko opravljanja na internetu, predvsem na račun Bena Afflecka kot Batmana, premore svoje argumente.

Od rumenega do modrega. Od Minjonov do Smrkcev 3 - celovečerna pol animirana verzija “evropskih škratov” je tista, ki lahko pobere največ stav za najbolj gledani film leta 2015 pri nas.

Novembra - najnovejši James Bond. Blond Bond in režiser Sam Mendes ponovno skupaj; Bondovi filmi so historično gledani izredno popularni tudi pri nas. Skyfall je bil tako pri kritikih kakor pri gledalcih odlično sprejet.

December prinaša borbo velikanov, izpraznjenih denarnic. Najprej najnovejša verzija Vojne zvezd (Star Wars) - J. J. Abrams kot režiser in niz novih ter starih igralcev. Vseeno bo od velikih filmov decembra tole pri nas verjetno še najmanj gledan. Vsi upi gredo najprej v smer naslednje Misije nemogoče (Mission Impossible 5) - da, spet s Tomom Cruisom - in potem popolnoma neuklonljivo do Kung fu Pande 3 - otroci bodo drli v kina, starši ter varuhi seveda z njimi - nenazadnje pa bo tu še vedno priljubljeni James Cameron z Avatarjem - povratek na planet modrih domorodcev, ki se borijo proti zemeljski ekspanziji (z rahlim cinizmom rečeno: Smrkci v vesolju).

Peter Zupanc


Najbolj brano