Norveške rokometašice šestič osvojile evropsko prvenstvo

Norveška ženska rokometna reprezentanca je šestič osvojila evropsko prvenstvo, potem ko je na današnji finalni tekmi sklepnega turnirja na Madžarskem in Hrvaškem v Budimpešti premagala Španijo z 28:25 (10:12). Švedska je v današnji tekmi za tretje mesto ugnala Črno goro s 25:23 (11:12).

BUDIMPEŠTA > Norvežanke so pred tem slavile na sklepnih turnirjih na Nizozemskem leta 1998, na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006, v Makedoniji leta 2008 ter na Danskem in Norveškem leta 2010, po zmagoslavju na letošnjem turnirju stare celine pa so si zagotovile neposreden nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 20. decembrom prihodnje leto na Danskem, medtem ko se bo Španija v dodatnih kvalifikacijah pomerila s Slovaško.

Slovenija v dodatnih kvalifikacijah s Francijo

V dodatnih kvalifikacijah bo nastopila tudi Slovenija, pred njo sta tekmi s Francijo, drugi pari pa so: Nemčija - Rusija, Srbija - Romunija, Nizozemska - Češka, Ukrajina - Poljska, Črna gora - Islandija, Avstrija - Madžarska in Hrvaška - Švedska. Prve tekme bodo 6. ali 7. junija, povratne pa 13. ali 14. junija prihodnje leto.

Norvežanke strle odpor Špank v drugem polčasu

Norvežanke so na današnji finalni tekmi v dvorani Laszlo Papp v Budimpešti odpor Špank zlomile šele v drugem polčasu. Najbolj učinkoviti igralki skandinavske ekipe sta bili Linn-Kristin Riegelhuth Koren z desetimi in Nora Mörk s sedmimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Silje Margaretha Solberg s 15 obrambami. V španski ekipi je bila strelsko najbolj razpoložena Nerea Pena z desetimi zadetki.

Isabelle Gullden MVP

Najbolj koristna igralka letošnjega ženskega evropskega rokometnega prvenstva je Švedinja Isabelle Gullden. Hkrati je tudi najboljša strelka, saj je na osmih tekmah dosegla 58 golov. Najboljša obrambna igralka je njena rojakinja Sabina Jacobsen.

Posebna komisija je v najboljšo ekipo EP 2014 uvrstila naslednje igralke:

- vratarka: Silje Solberg (Norveška)

- levo krilo: Maria Fisker (Danska)

- leva zunanja: Cristina Neagu (Romunija)

- srednja zunanja: Kristina Kristiansen (Danska)

- krožna napadalka: Heidi Loke (Norveška)

- desna zunanja: Nora Mörk (Norveška)

- desno krilo: Carmen Martin (Španija)

STA


Najbolj brano