Dars svari pred ponarejenimi vinjetami

Dars je na cestninskem nadzoru in v cestninskem uporabniškem centru letos odkril že skoraj 300 ponarejenih vinjet z letnico 2014. V družbi uporabnike opozarjajo, naj vinjete kupujejo izključno na uradnih prodajnih mestih, kjer bodo zanje dobili tudi račun, shranijo pa naj tako kupon kot račun.

Dars svari pred ponarejenimi vinjetami. Foto: STA
Dars svari pred ponarejenimi vinjetami. Foto: STA

LJUBLJANA > V Sloveniji je 1631 uradnih prodajnih mest, v tujini pa 1027. Skupaj je tako 2658 uradnih prodajnih mest, ki so objavljena na spletni strani Darsa.

Ker je bilo letos veliko odkritih ponarejenih vinjet na vozilih, ki so jih uporabniki kupili z že nameščenimi vinjetami, v Darsu te uporabnike pozivajo k še večji previdnosti. Tudi v omenjenih primerih je namreč kršitelj uporabnik takega vozila in to, da je bila vinjeta nameščena že predhodno, tega dejstva ne spremeni.

Dars uporabnike tudi opozarja, naj ne nasedajo prodajalcem, ki nižjo ceno vinjet pojasnjujejo s pridobljenim količinskim popustom, saj ne glede na količino vinjet popust pri nakupu vinjet ni možen. Vedno naj preverijo tudi pristnost vinjet, ki jih dobijo kot darilo.

Za pomoč pri prepoznavanju pristnosti vinjete se lahko uporabniki oglasijo v Darsovem cestninskem uporabniškem centru, so v sporočilu za javnost navedli v družbi.

Cestninski nadzorniki Darsa imajo natančna navodila glede razlikovanja med originalno in ponarejeno vinjeto ter kako čim bolj učinkovito ravnati ob sumu, da je vinjeta ponarejena. V okviru nadzorov nad obvezno uporabo vinjet na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju Darsa, ki jih izvajajo, bodo na to še posebej pozorni.

Vse primere ponarejenih vinjet je Dars predal v nadaljnjo obravnavo policiji. Cestninski nadzorniki sicer uporabnikom, pri katerih odkrijejo ponarejene vinjete, izdajo še plačilni nalog (globa znaša 300 evrov), kupiti pa morajo tudi vinjeto za nadaljevanje vožnje po avtocesti.

STA


Najbolj brano