Božič bo oblačen in vlažen

Anticiklon nad Sredozemljem se je v zadnjih dneh po pričakovanjih še dodatno okrepil. V višinah ga spremlja za ta čas zelo topel zrak iz subtropskih predelov.

Topla jugozahodna višinska advekcija je bila v četrtek silovita. Radiosonda iz Campoformida pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je včeraj opolnoči namerila ničto izotermo na višini 3067 metrov, torej za poldrugi kilometer višje od dolgoletnega povprečja. Tako dogajanje bi bilo normalno ob koncu maja ali v začetku oktobra. Glede na sončno in zelo prijetno vreme pa lahko upravičeno zapišemo, da je v teh dneh v gorah prava pomlad.

Neverjetno sosledje višinskih meritev

Sosledje višinskih meritev je bilo res neverjetno. Radiosonda je v četrtek opolnoči namerila ničlo na višini 1562 metrov, v popolnem sezonskem skladju, dvanajst ur kasneje, opoldne, je bila na višini 2129 metrov, včeraj opolnoči pa na višini 3067 metrov.

Temperature so se v gorskem svetu včeraj ponoči z izjemo kakšnega morebitnega osamljenega temperaturnega obrata povsod zadrževale za več stopinj Celzija nad lediščem, marsikje okrog ali nad pet stopinjami Celzija. Včeraj zjutraj je ARSO tudi na Kredarici nameril eno stopinjo Celzija plusa. V nižinah pa se je zaradi temperaturnega obrata zadrževal občutno bolj vlažen in hladen zrak, ponekod je bilo ozračje megleno, zlasti na zahodu pa povečini oblačno.

Stanovitnost ni sinonim za sončno vreme

Ozračje je v teh dneh zelo stanovitno. Kot mnogi že veste, pa velika stanovitnost ni vedno sinonim za sončno vreme, pravzaprav bi lahko prej zapisali, da je obratno. Zaradi izrazite višinske tople advekcije je v nižjih slojih ostal priklenjen hladnejši in bolj vlažen zrak, zato je prišlo do temperaturnega obrata.

Ozračje je zelo umirjeno, težji in hladnejši zrak miruje pod lažjim toplejšim višinskim. Navpični vzgibi so zelo skromni, v nižjih slojih se zato poleg vlage in oblakov kopiči tudi onesnaženost.

Jutri sledi manjša prevetritev

Danes bo prevladovala bolj siva in vlažna vremenska slika, le ponekod bodo lahko sončni žarki uspeli prehodno prebiti prizemni obrat in bodo možne občasne delne razjasnitve. V gorah bo toplo in sončno. Zvečer se bo od severozahoda približevala alpskemu grebenu višinska dolina z nekoliko hladnejšim zrakom, ki bo pri nas le deloma razgibala ozračje. Prehodno bo zapihala šibka burjica, živo srebro pa se bo spustilo za kakšno stopinjo Celzija. Bo pa prevetritev, kot kaže, zadostna, da bo v nedeljo vseeno sonce marsikje prevladalo nad prizemno vlago. Ničta izoterma se bo kratkotrajno in deloma nekoliko spustila.

Božični teden z umirjenim, a večinoma bolj sivim vremenom

Božični teden se bo začel z novo okrepitvijo solidnega sredozemskega anticiklona in veliko stanovitnostjo. V višinah ga bo spet spremljal za ta čas zelo topel zrak, ničla se bo povzpela nad 3000 metrov. V gorah se bo nadaljevalo toplo pomladno vreme, v nižinah pa se bo spet odigravala tekma med sončnimi žarki in prizemno vlago. Postopno bo vsekakor vreme bolj sivo in oblačno.

Na božično vigilijo se bodo tokovi obrnili od jugozahoda, od koder bo proti nam pritekal postopno še bolj vlažen zrak, prevladovalo bo oblačno in vlažno vreme, ne gre tudi izključiti morebitnega občasnega krajevnega rosenja. Podobno bo vreme za božič, ko pa bo rosenje nekoliko manj verjetno, toda prevladovala bo oblačnost. BRA


Najbolj brano