Za uvod Salome

Festival gejevskega in lezbičnega filma v Ljubljani, ki velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi, je ob letošnji jubilejni izdaji poskrbel za spremembo imena. V 30. izdaji bo od 29. novembra do 7. decembra potekal pod imenom Festival LGBT filma. Ponudil bo 23 celovečernih in 15 kratkih filmov.

LJUBLJANA > Kot je na današnji novinarski konferenci dejal eden od selektorjev festivala Brane Mozetič, se kljub jubileju niso odločili za retrospektivni pogled na 30 let festivala, saj bi jim bilo žal izpustiti kakovostno produkcijo iz preteklega leta. Filmi, ki jih bodo prikazali na letošnjem festivalu, prihajajo iz 20 držav. So pa spremenili urnik projekcij. Te bodo sedaj v Slovenski kinoteki ob 18.30 in ob 21. uri, nekaj projekcij bo na vrsti že ob 17. uri.

Festival bodo odprli s podelitvijo nagrade rožnati zmaj slovenskemu kratkemu filmu Božja napaka. V njem Salome, po rodu s Hrvaške, ki je pred leti prišla v Slovenijo še kot Nenad in pri svojih 40. tudi z operativno spremembo postala ženska, neposredno in pogumno spregovori o svojih izkušnjah, karieri, ljubezni in boju za svoj prostor pod soncem, so o filmu zapisali organizatorji festivala. Režijo podpisujeta Eva Matarranz in Anna Savchenko.

Sledila bo projekcija venezuelsko-španske koprodukcije v režiji Miguela FerrarijaModro in ne toliko rožnato, pretresljive drame, prežete s humorjem in z upanjem, ki je prejela nagrado za najboljši južnoameriški film in postala uspešnica svetovnih festivalov.

Selektorica festivala Suzana Tratnik je med filmi letošnjega festivala izpostavila švicarski igrani dokumentarni film Krog. Režiral ga je Stefan Haupt, ki bo tudi gost festivala, projekciji bo sledil pogovor z njim. Izpostavila je še dokumentarni film Julia (Nemčija/Litva), katerega scenarij in režijo podpisuje J. Jackie Baier, ki bo prav tako gostja letošnjega festivala.

Izpostavila je tudi tri nizozemske filme, od tega sta dva mladinska: Fantje (režija Chris Westendorp) in Poletje (Marjolein Bierens) ter film Matterhorn katerega scenarij in režijo podpisuje Diederik Ebbinge.

Po besedah Jasmine Šepetavc, prav tako selektorice festivala, je v letošnjo izdajo festivala vključenih precej filmov mladih režiserk, ki se tudi tematsko osredotočajo na ženske. Po njenih besedah jih odlikuje inovativnost v pristopu. Med njimi je izpostavila ameriško dramo Primerno vedenje, katere režijo podpisuje Desiree Akhavan, ki je v filmu tudi zaigrala, filipinsko dramo Zadnji Anitin čačača, scenarij in režijo podpisuje Sigrid Andrea P. Bernardo, ter ameriški komediji Kdo se boji Vagine Wolf? (režija Anna Margarita Albelo) in Hude sramne lasulje (Madeleine Olnek).

Po Mozetičevih besedah je bil razpis za najboljši kratki film letos deležen dobrega odziva, na festival pa so poleg nagrajenega uvrstili še tri slovenske kratke filme. Izpostavil je še projekt promocije branja, v sklopu katerega bodo ob posameznih projekcijah občinstvu ponudili brezplačne knjige.

Off program bo potekal na Metelkovi, nekaj festivalskih projekcij pa se bo zvrstilo tudi v Mariboru, Kopru, Celju in na Ptuju.

Na zaključni prireditvi v Slovenski kinoteki 6. decembra bodo podelili še dve nagradi rožnati zmaj. Eno bo podelilo občinstvo, drugo pa selektorska ekipa.

STA


Najbolj brano