Šala se lahko konča s tremi leti zapora

Zaenkrat še neznani storilec je prejšnji teden v Novi Gorici nekajkrat povzročili lažni preplah. Policija primere še preiskuje. Storilcu (oziroma storilcem) po zakonu za lažni preplah grozi do tri leta zapora.

Vsak izhod gasilcev  stane, zato lažni alarmi niso šala Foto: Pgd Dolenja Trebuša
Vsak izhod gasilcev stane, zato lažni alarmi niso šala Foto: Pgd Dolenja Trebuša

NOVA GORICA > Po neuradnih podatkih so na regijskem centru za obveščanje (na številko 112) prejšnji teden prejeli nekaj neutemeljenih klicev za pomoč, pri katerih se je izkazalo, da gre za lažni preplah. Dvakrat naj bi jih neznanci obvestili o tem, da gori v Eda centru. Poleg tega so intervencijske službe brez prave potrebe odhitele na Delpinovo oziroma Kidričevo ulico, kjer naj bi se zgodila prometna nesreča.

“Na policijski postaji prijave, za katere se je ugotovilo, da so vse lažne, še preiskujemo v smislu suma storitve kaznivega dejanja zlorabe 309. člena kazenskega zakonika. Zaradi interesa preiskave dodatnih informacij o tem ne dajemo, “ je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Kazenski zakonik to, kar je za nekoga morda le neslana šala, obravnava z vso resnostjo. Že omenjeni 309. člen, ki govori o zlorabi znamenj za pomoč in nevarnost, ima dve alineji. Prva pravi, da kdor zlorabi znamenje za pomoč, znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Druga alineja pa dodaja, da če je bilo pri tem preprečeno ali ovirano delo pravosodnih ali drugih državnih organov, preprečena storitev uradnega dejanja oziroma povzročena večja premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Tako policisti kot gasilci zatrjujejo, da tovrstnih lažnih klicev ni veliko, se pa vsako leto najde kakšna “brihtna glava”. Dokler gre le za neslano šalo, še ni taka težava, pa čeprav vsak premik intervencijskih ekip na teren stane. Večji problem je, če je lažni alarm kriv za to, da intervencijske službe niso na voljo oziroma zamujajo, ko je nujno njihovo hitro posredovanje.

NACE NOVAK


Najbolj brano