Žvižgov ne sliši več

Rokometašica Pirana Lea Krajnc je štafetno palico predala koprskemu nogometašu Ivici Gubercu, ki po epizodi v Primorju in v Italiji doma igra od januarja 2009. Najprej jo zanima, kako dojema vlogo kapetana.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

“Od mlajših selekcij sem bil kapetan, torej mi ta položaj ni nov. Tega mi ni težko početi, ker imam dobre soigralce, s katerimi se dobro razumem in bi jih rad pohvalil. V slačilnici smo vzpostavili korekten odnos.”

> Zanima jo tudi, kakšno je vzdušje v ekipi pred bližajočo se tekmo z Mariborom?

“Kot pred vsako drugo tekmo. Maribor igra v ligi prvakov, kar mi spoštujemo in cenimo. Upam, da se bomo na igrišču dobro postavili in izkoristili njihove napake. Z rezultatom se ne smemo preveč obremenjevati.”

> Boste iskali priložnost v tem, da zdaj Maribor slabše igra v slovenski ligi?

“Ne verjamem, da podcenjujejo tekmece v slovenski ligi, ker vedo, da enostavno morajo biti prvi. Stvar je le v motivu. Igraš na Stamford Bridgeu proti Chelseaju, potem pa prideš - pa ne me razumeti, da koga podcenjujem - v Novo mesto, kjer je stadion brez tribune in pravega vzdušja. Mislim, da bo Maribor, kot običajno, naredil razliko v drugem delu sezone.”

> Poleti se je Kopru obetala vrhunska sezona, potem je čez noč šlo navzdol. V čem je bila težava, v Čovilu ali Galešiću, trenerju Vanoliju, spletu okoliščin?

“Ko smo doma izgubili z Nefčijem in izpadli iz Evrope, se je začela negativna energija v ekipi, nestrinjanja dela igralcev s strokovnim vodstvom in podobno. Jaz v Galešiću in Čovilu nisem videl težav. Na igrišču sta bila gonilni sili, oba sta imela klub raje kot marsikateri slovenski igralec. Ona dva sta se izpostavila in trener je Galešića suspendiral, potem pa se je počutil nezaželenega v tem okolju. Vsem je padla samozavest in potem je šlo navzdol. Zelo mi je žal zaradi tega.”

> Po šampionski sezoni je bila lanska gotovo najboljša: postavili so se obrisi igre, veliko je bilo sicer kritik zaradi defenzivne igre. Kakšen odnos ste vzpostavili s trenerjem Rodolfom Vanolijem?

“Imela sva zelo korekten odnos. Izkazal se je kot trener in kot človek, ki dela za klub; ni imel nekih parcialnih interesov. Prinesel je novo, zmagovalno miselnost in energijo. Res, da je Koper prej vedno igral napadalen nogomet, pri njem smo igrali drugače. Ampak smo zmagovali. Verjamem, da je bil sistem igre dolgočasen, toda nam je prinesel rezultat.”

> Kako vi jemljete kritike, da imate poseben položaj zaradi očeta Anteja, ki je predsednik kluba?

“Karkoli je narobe, je za mnoge vedno vsega kriv Ante, na igrišču pa vsega jaz. S tem se boriva in to sva sprejela, če ne bi šla drugam. S srcem in dušo imava rada ta klub. Vsak ima pravico do svojega mnenja, nekateri ga izrazijo na tekmah, ko mi žvižgajo tudi za minimalno napako. Na igrišču pa ne igra le Ivica ampak cela ekipa. Bolje je, da meni žvižgajo, kot pa mladim. Sam vem, kako jih to prizadene. Tudi sam sem se prej zaradi tega zelo sekiral in sem včasih tudi burno reagiral. Zdaj tega ne slišim več. Če bodo rezultati, bo tudi negativnih navijačev manj.”

> S tujino ste opravili? Vas morda mika Olimpija?

“Vsak prestopni rok pride kaj. Pri 26 letih sem prestar za urejene države, ponudbe so iz Vzhoda ali iz krajev, kjer je blizu vojna. Denarno so dobre, ampak to zame ne pomeni veliko, ker mi v življenju nič ne manjka in delam to, kar me veseli. V Kopru se zelo dobro počutim. Če pa bo prišlo kaj zares dobrega, bom odšel. To z Olimpijo drži, že dve, tri leta se kaj pogovarjamo, ampak ne vem, če sem pripravljen za tak prestop.”

> Kaj lahko storite v preostanku sezone?

“Prav za vrh se bo zelo težko boriti. Upam, da dobimo pozimi kakšno okrepitev in da se uspemo prebiti do četrtega mesta in Evrope. Predvsem zaradi mladih igralcev, da dobijo priložnost za dokazovanje.”

> Komu predajate štafeto?

“Rokometašici Krima in reprezentantki Poloni Barič . Zanima me, kako se odraža preskok v višji rang in ali njeni cilji segajo tudi v tujino?ROK MAVER


Najbolj brano