Tanji Žakelj nagrada Marjana Rožanca za izjemne dosežke

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj si je po zaslugi uspešne sezone prislužila letošnjo nagrado Marjana Rožanca za izjemne dosežke.

Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Dve zmagi v svetovnem pokalu, naslov evropske prvakinje v olimpijskem krosu in skupna zmagovalka svetovnega pokala v gorskem kolesarjenju, disciplini olimpijski kros je bilo dovolj za prestižno priznanje.

Leto 2013 je bilo prelomno za gorsko kolesarko Tanjo Žakelj, njeni vrhunski rezultati pa celo eni najbolj odmevnih v slovenskem športu. Članica ljubljanskega Kolesarskega društva Raid je najprej dosegla dve zmagi v svetovnem pokalu, prvo v češkem Novem Mestu na Moravskem, drugo v Val di Sole v Italiji. To sta bili tudi prvi slovenski zmagi na tem najvišjem tekmovalnem nivoju gorskega kolesarstva.

S polnimi krili je prišla na evropsko prvenstvo v švicarskem Bernu in v slogu prave šampionke pometla s konkurenco ter osvojila naslov evropske prvakinje v olimpijskem krosu. Do konca sezone se je še večkrat povzpela na oder za zmagovalce svetovnega pokala in bila le enkrat slabša od petega mesta - šesta je bila na zadnji dirki svetovnega pokala v Hafjellu na Norveškem, kjer je tudi prevzela pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v gorskem kolesarjenju, disciplini olimpijski kros. Nastopila je tudi na svetovnem prvenstvu v Pietermaritzburgu v Južnoafriški republiki, kjer je bila v boju za medalje, po hudem padcu pri visoki hitrosti pa je osvojila končno peto mesto.

Podelili so še tri Rožančeve nagrade za delo iz daljšega časovnega obdobja. Te so prejeli Alena Jakubovskaja kot profesorica športne vzgoje, trenerka ritmične gimnastike in mednarodna sodnica ranga Brevet 4, Matija Krnc za uspešno igralsko kariero namiznega teniškega igralca, ter trenersko delo, delo mednarodnega vrhovnega sodnika, novinarja in publicista, organizatorja in funkcionarja, prav tako pa si je omenjeno priznanje prislužil še Ljubo Jasnič, za aktivno delovanje v hokejski zvezi, smučarski zvezi in Zvezi za telesno kulturo ter v Smučarsko skakalnem klubu Ilirija.

STA


Najbolj brano