Podpredsednik Kitajske na obisku v Sloveniji

Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, se je danes sestal tudi z vsemi tremi predsedniki - predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji Foto: STA
Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji Foto: STA

LJUBLJANA > Milan Brglez in Wang Yang sta v pogovoru ocenila, da so dvostranski odnosi in politični dialog med državama zelo dobri. Brglez je ob tem poudaril, da odnosi tudi niso obremenjeni z odprtimi vprašanji.

Wang je dejal, da so bili odnosi med državama vedno zgledni, globoki in so že tradicionalno prijateljski. Dodal je, da Kitajska vidi Slovenijo kot zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja.

Brglez je izrazil zadovoljstvo, da se odnosi krepijo na vseh področjih, in dodal, da Kitajska ostaja pomemben partner za Slovenijo. Kitajska je naš glavni trgovinski partner v Aziji in zelo smo zadovoljni z uspešnim delovanjem slovenskih podjetij na Kitajskem ter dejstvom, da nekatera od teh podjetij razmišljajo o razširitvi svoje dejavnosti in dodatnih vlaganj, je dejal Brglez, ki je izrazil prepričanje, da zagotovo obstaja še veliko možnosti poslovnega sodelovanja med državama na področju investicij in trgovine.

Tudi o Türkovi kandidaturi za generalnega sekretarja ZN

Kot so še sporočili iz DZ, sta Brglez in Wang govorila tudi o pripravljenosti bivšega predsednika Danila Türka, da kandidira za generalnega sekretarja ZN. Brglez je dejal, da slovenska vlada njegovo kandidaturo podpira, in ob tem izrazil upanje, da bo Türk dobil tudi podporo vzhodnoevropske skupine držav, ki je edina volilna skupina v ZN, iz katere še ni bil imenovan generalni sekretar.

Wang je po navedbah sporočila za javnost DZ dejal, da Danila Türka dobro pozna kot človeka z veliko izkušnjami v Združenih narodih, in dodal, da Kitajska to kandidaturo jemlje zelo resno.

Wang se je srečal tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, s katerim sta prav tako potrdila odlične dvostranske odnose in izrazila pripravljenost za nadaljnjo poglobitev sodelovanja, zlasti na področju gospodarstva. Cerar se je pri tem zavzel tako za povečanje trgovinske menjave med državama kot njeno uravnoteženje, kjer lahko Slovenija ponudi svoje presežke v kmetijstvu, določene logistično-transportne storitve ter prispeva k povečanju turističnih obiskov iz Kitajske, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Luka Koper kot najkrajša pomorska pot iz Azije do srednje in vzhodne Evrope

Cerar je izrazil upanje, da bo gospodarska delegacija, ki spremlja Wanga, zaznala slovenske produkte oziroma storitve, ki bi bile zanimive za kitajski trg. Konkretno je izpostavil veliko možnosti za slovenski izvoz kmetijskih proizvodov, posebej na področju mlečnih ter živinorejskih proizvodov, ter povečanju menjave s slovenskimi proizvajalci iz avtomobilske industrije.

Kot velik potencial je izpostavil tudi geostrateške prednosti Slovenije, kjer bi lahko pot preko Luke Koper kot najkrajša pomorska pot iz Azije na trge srednje in vzhodne Evrope predstavljala pomembno pretočno točko za kitajsko blago do omenjenih trgov.

Slovenski premier je izpostavil tudi interes za povečanje števila kitajskih turistov v Sloveniji. Prav tako je izrazil odprtost Slovenije za investicije, ki prispevajo k trajnostni rasti in dolgoročnejšemu sodelovanju, kot je primer Tam Durabus. Cerar je Wanga seznanil, da se je vlada na današnji seji seznanila z obravnavano vlogo za dodelitev finančne spodbude po posebnem postopku za investicijski projekt tega podjetja.

Wang je po navedbah kabineta predsednika vlade izrazil zadovoljstvo ob novici glede podjetja Tam Durabus, ki je po njegovem prepričanju izjemno močna spodbuda za morebitne podobne investicijske projekte iz Kitajske. Obenem je izrazil interes za nadaljnjo povečanje investicij slovenskega gospodarstva na Kitajskem. Glede uravnoteženja trgovinske menjave je dejal, da bo kitajska stran pospešeno nadaljevala s potrebnimi postopki za povečanje uvoza slovenskih kmetijskih proizvodov na Kitajsko.

Wang se je pred tem srečal z gostiteljem, podpredsednikom vlade in ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom, s katerim sta se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

STA


Najbolj brano