Na vrsti je glasovanje o Brglezu

DZ je po sedmih urah zaključil razpravo o predlogu za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza in prehaja na glasovanje.

DZ je po sedmih urah zaključil razpravo o predlogu za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza in prehaja na glasovanje Foto: STA
DZ je po sedmih urah zaključil razpravo o predlogu za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza in prehaja na glasovanje Foto: STA

LJUBLJANA > V razpravi so predvsem poslanci koalicije in ZaAB opozarjali, da bi se moral DZ ukvarjati z drugimi temami, v SDS pa so jim odgovarjali, da krivci za razpravo niso oni, ampak Milan Brglez in njegove izjave.

Branko Grims (SDS) je ocenil, da se vsakemu zgodi napaka. “Če pa je napaka zelo velika, huda in očitna, bi moral biti vsaj toliko, da bi sam pri sebi potegnil konsekvence,” je dejal.

Odzval se je na Brglezove navedbe iz uvoda razprave, s katerimi je med drugim predlog SDS označil za lepljenko, ki sicer ustreza formalnim, ne pa tudi likovnim zahtevam. “Čudim se nekomu, ki je univerzitetni profesor, da skuša svojo napako pokriti s toliko agresivnosti in posmeha do drugih. To ni primerno,” je dejal.

Brglez: Nisem hvalil SFRJ

Koalicija je sicer ocenjevala, da bi se moral DZ ukvarjati z drugimi vprašanji, ne pa z izjavami, ki so vzete iz konteksta, Tanko pa je odgovoril: “Katera točka pa bi lahko bila namesto te točke dnevnega reda, kaj predlagate? Katero gospodarsko temo, kakšno drugo temo? Nič niste predložili.”

Brglez po njegovih besedah trdi, da so bile njegove izjave izvzete iz konteksta, a jih po oceni Tanka ni pojasnil.

Na to se je odzval Brglez in natančneje povedal, kaj je mislil z izjavami. Dejal je, da je izjavo o simpatičnosti a nerealnosti revolucije, ki jo zagovarja Združena levica, mislil predvsem v smislu, da so preskoki, kot so revolucije (vseh vrst), nujni in bi jih potrebovali tudi danes.

Z izjavo “Posledica zgolj upoštevanja naravnega prava, če skušate razumeti takratne oblastnike, pa so povojni poboji”, je, kot je dejal, želel opozoriti, do česa lahko pride, če se upošteva samo naravno pravo in se odmisli pozitivna pravila, ki obstajajo v družbi.

Zanikal je tudi, da naj bi svojimi izjavami hvalil nekdanjo SFRJ. Kot je dejal, je imel posebno čast, da je lahko leta 1990 oddal svoj glas na plebiscitu in prvih volitvah. To je bil nek pozitiven občutek, je dejal in dodal, da ni prav, da se mu zdaj skuša pripisovati, da ta pozitiven občutek zaničuje.

Trček zapustil razpravo

Jasna Murgel (SMC) je ocenila, da so bile Brglezove izjave v intervjuju argumentirane, Brglez pa je med razpravo tudi zadovoljivo pojasnil njihov kontekst. “Zgolj razlaga ene poslanske skupine, ki njegove besede mestoma trga iz konteksta in namenoma izpušča dele izjave”, pa po njenem tudi ne more biti razlog za razrešitev predsednika DZ.

Andreja Katič (SD) je dodala, da je pridobitev demokracije tudi to, da lahko vsak govori, kar želi: “Ne pristanem pa na to, da je lahko podlaga za predlog za razrešitev s katere koli funkcije tolmačenje, kaj je kdo s povedanim tudi mislil.”

NSi v razpravi po predstavitvi stališč poslanskih skupin ni sodelovala, poslanec ZL Franc Trček, ki je edini zastopal stališča ZL, pa je razpravo nekje na sredini zapustil, ker je ocenil, da bi se moral DZ ukvarjati z drugimi vprašanji.

DZ je zdaj prešel na glasovanje, ki bo tajno. Za razrešitev Brgleza je sicer potrebnih najmanj 46 glasov.

STA


Najbolj brano