Rusija bo omejila dobavo plina Srbiji

Rusija bo omejila dobavo plina Srbiji, je danes na srbski televizijski postaji N1 potrdila namestnica srbskega premierja Aleksandra Vučića Zorana Ivanović. Za koliko, ni navedla. Je pa pojasnila, da se je zapletlo, ker je srbski plinski dolg Beograda do Moskve zrasel že na 200 milijonov dolarjev.

Rusija bo omejila dobavo plina Srbiji. Zapletlo se je, ker je srbski plinski dolg Beograda do Moskve zrasel  na 200 milijonov dolarjev. Foto: Leonhard Foeger
Rusija bo omejila dobavo plina Srbiji. Zapletlo se je, ker je srbski plinski dolg Beograda do Moskve zrasel na 200 milijonov dolarjev. Foto: Leonhard Foeger

BEOGRAD > Zorana Ivanović je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila, da imata Srbija in Rusija dobre odnose. Beograd lahko po njenih besedah Moskvi brez večjih težav povrne 100 milijonov dolarjev. “A delovati moramo kot partnerji in se vsak dan pogovarjati,” je dodala.

Namestnica predsednika vlade ni potrdila navedb medijev, da bo Rusija Srbiji dobavo plina oklestila za 28 odstotkov. Dejala je le, da manj plina iz največje države na svetu dobiva vsa Evropa in da Srbija ne bo izjema.

Beograjski časnik Danas poroča, da je ruski predsednik Vladimir Putin že odredil zmanjšanje dobave plina Srbiji, saj da je nezadovoljen z izidom pogovorov ob svojem nedavnem obisku v srbski prestolnici.

Glede na neimenovan vir časopisa je srbska vlada tedaj odklonila podpis protokola, s katerim bi se zavezala, da bo celoten plinski dolg Rusiji poplačala do marca.

Srbija je skoraj stoodstotno odvisna od ruskega plina. Srbska industrija je v plinski krizi leta 2010, ko je Moskva zaprla pipico, pridelala velikanske izgube. Ta balkanska država tudi nima skoraj nikakršnih plinskih rezerv.

Srbija je pred 10 meseci začela pogovore o pridružitvi EU, a hkrati ohranja dobre odnose z Rusijo.

STA


Najbolj brano