Globalni obračun velikanov

Obračuni madridskega Reala in Barcelone predstavljajo v zadnjih petih letih nogometni vrhunec. Današnji “el clasico”, kot imenujejo dvoboj največjih španskih klubov, bo imel še dodaten mik.

Cristiano Ronaldo (levo) in Lionel Messi: komu bo danes pripadla glavna vloga? Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo (levo) in Lionel Messi: komu bo danes pripadla glavna vloga? Foto: Reuters

MADRID > Popotnica za 228. uradno tekmo med Realom in Barcelono, ki ga bo poleg 85.000 gledalcev na Santiagu Bernabeu videlo predvidoma še 400 milijonov nogometnih privržencev pred malimi zasloni, je imenitna. Poleg tradicionalnega klubskega rivalstva, globalne razsežnosti dvoboja in ne nazadnje družbeno političnega konteksta tekme med kraljevim klubom iz prestolnice in Barcelono, ponosom Katalonije, ki si prizadeva za neodvisnost od Španije, prvi letošnji obračun Reala in Barcelone ponuja nešteto nogometnih iztočnic in dvobojev v dvoboju.

Eden je postal že klasika v zadnji petletki, obračun najboljših nogometašev na svetu Cristiana Ronalda in Lionela Messija, ki bo lovil tudi rekorderja po številu zadetkov v elitni španski ligi Telma Zarre. Slednji je med letoma 1940 in 1955 v dresu Athletica Bilbaa dosegel 251 golov. Kdo bo boljši, uspešnejši in učinkovitejši v dvoboju nogometnih velemojstrov, ki rušita rekorde in drug drugega (ne)zavedno priganjata k še bolj impresivnim predstavam? Lani sta bila pod drobnogledom pregrešno dragi okrepitvi, Gareth Bale in Neymar, letos sta njuni vlogi prevzela James Rodriguez in Luis Suarez, ki se mu trimesečni suspenz zaradi vampirskega ugriza na svetovnem prvenstvu izteče prav danes. Urugvajski napadalec bo tekmo bržkone začel na klopi, pri Realu pa ne bodo mogli računati na načetega Bala. Morda se bo vrnil Sergio Ramos. Za naše južne sosede bo zanimiv dvoboj lucidnih vezistov Luke Modrića in Ivana Rakitića.

Vrstni red po 8, krogih španskega prvenstva - Barcelona 22 točk, Sevilla 19, Real Madrid 18, Valencia, Atletico Madrid 17 ...

In kaj pravijo številke? Barcelona je dobila štiri od zadnjih šestih dvobojev z Realom v Madridu, Katalonci pa bodo po tekmah lige prvakov imeli tudi dan več časa za počitek oziroma pripravo na prvenstveni dvoboj. Barcelona je po za njena visoka merila porazni lanski sezoni špansko prvenstvo odprla skoraj popolno. V osmih tekmah si je privoščila le en remi in kar še posebej bode v oči - z razliko v golih 22:0. Messi in Neymar po ponesrečenem zaključku svetovnega prvenstva predstavljata učinkoviti klubski tandem, ki je našel tudi pravo sozvočje na igrišču. Barcelona pa pod taktirko novega trenerja Luisa Enriqueja ne prejema golov. Prav obramba katalonskega velikana, ki je bila v zadnjih letih na udaru kritik, na čelu s čilskim vratarjem Claudiom Bravom bo danes pod pritiskom atomskega Realovega napada. V osmih prvenstvenih tekmah je zabil 30 golov, a tudi izgubil dve tekmi.

Kraljevi klub je imel po osvojitvi nestrpno pričakovanega desetega naslova v ligi prvakov težavno otvoritev domačega prvenstva, v katerem je izgubil tudi mestni derbi z branilcem naslova Atleticom. Trener Carlo Ancelotti pa je po (ne)prostovoljnem odhodu Xabija Alonsa in Angela di Marie moral poiskati nova ravnotežja v ekipi in tudi preoblikovati model igre, v katerem narekuje ritem tehnično podkovana zvezna vrsta Rodriguez-Kroos-Modrić-Isco. Za strelski učinek pa skrbi udarna napadalna naveza Ronaldo-Karim Benzema.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano