Egipt na Sinaju razglasil izredne razmere

Egipt je razglasil izredne razmere na severu in v osrednjem delu Sinaja, potem ko je v petek eksplozija avtomobila bombe na severu tega polotoka ubila 30 egiptovskih vojakov. Izredne razmere so se začele izvajati danes zjutraj, to obdobje pa bo trajalo tri mesece, so sporočile egiptovske oblasti.

 Foto: Wikipwsi
Foto: Wikipwsi

KAIRO > Napad je izvedel domnevni džihadist, ki se je z avtomobilom, polnim razstreliva, zabil v vojaško nadzorno točko severozahodno od mesta Al Ariš. Poleg 30 mrtvih vojakov je napad zahteval še najmanj 29 ranjenih. V petek pa so napadalci ubili policista in ranili dva vojaka pri drugi nadzorni točki južno od Al Ariša.

Zaradi najhujšega napada na egiptovske varnostne sile po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija so se oblasti odločile za razglasitev izrednih razmer. “Vojska in policija bosta sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s terorizmom in njegovim financiranjem, da zagotovita varnost v regiji in zaščitita življenja državljanov,” so sporočili iz urada egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija.

Po petkovem napadu je sicer Sisi napovedal tridnevno vsedržavno žalovanje in sklical izredno sejo obrambnega sveta.

Skrajneži na Sinaju napadajo egiptovske varnostne sile, da bi se maščevali za zatrtje islamistov po Mursijevi odstavitvi, ko je bilo ubitih več sto ljudi, aretiranih pa več tisoč.

STA


Najbolj brano