V Kanadi bodo poostrili protiteroristično zakonodajo

Kanadski premier Stephen Harper je obljubil, da bo okrepil protiteroristično zakonodajo, potem ko je v sredo napadalec streljal v državnem parlamentu.

“Vem, da bomo vedno držali skupaj,” so bile prve besede kanadskega premierja Stephena Harperja poslancem v parlamentu po včerajšnjem napadu Foto: Wikipedia
“Vem, da bomo vedno držali skupaj,” so bile prve besede kanadskega premierja Stephena Harperja poslancem v parlamentu po včerajšnjem napadu Foto: Wikipedia

OTTAWA > Ob današnjem ponovnem odprtju parlamenta pa je poudaril, da se Kanada ne bo pustila ustrahovati. V sredinem napadu je bil poleg napadalca ubit še vojak.

“Vem, da bomo vedno držali skupaj,” so bile prve besede Stephena Harperja poslancem v parlamentu. Glede sredinega strelskega napade je premier poudaril, da je bil njegov namen povzročiti paniko v državi.

“Živimo v nevarnem svetu. A Kanadčanov tovrstni napadi ne bodo ustrahovali. Bomo v pripravljenosti, a ne bomo prestrašeni. Bomo oprezni, a ne bomo panični,” je zagotovil kanadski premier.

Ob tem je napovedal zaostritev zakonodaje proti terorističnim aktivnostim, v okviru katere bodo obveščevalnim in nadzornim službam poverili večje pristojnosti. “Potrebno jih je okrepiti in zagotavljam vam, da bomo delo na ukrepih, ki se je že začelo, še pospešili,” je dejal Harper.

V sredo zjutraj po lokalnem času je napadalec, ki naj bi bil 32-letni kanadski državljan Michael Zehafa Bibeau s kriminalno kartoteko zaradi mamil in na novo spreobrnjeni musliman, pri Nacionalnem vojnem spomeniku nedaleč od parlamenta v Ottawi ustrelil 24-letnega rezervista. Ta je kasneje podlegel ranam.

Napadalec je nato stekel v parlament, kjer se je začel strelski obračun z varnostniki. Ubil naj bi ga varnostnik Kevin Vickers, ki je bil danes deležen bučnega aplavza poslancev v parlamentu.

Sredin napad je sledil podobnemu napadu na vojake v ponedeljek. Jugovzhodno od Montreala je muslimanski skrajnež povozil dva vojaka in enega ubil.

STA


Najbolj brano