Tretji medved je padel pod Starodom

Ministrstvo za okolje in prostor je jeseni izdalo odredbo, po kateri lahko lovci na območju Slovenije med 1. oktobrom in zadnjim aprilom leta 2015 uplenijo 89 medvedov različne teže. Na območju lovsko upravljavskega območja Primorske lahko uplenijo štiri. Tretjega je pri mejnem prehodu Starod uplenil član LD Bukovca Boštjan Zidarič.

Od štirih medvedov, za katere imajo primorski lovci dovoljenje za odstrel, so trije že padli Foto: Leo Caharija
Od štirih medvedov, za katere imajo primorski lovci dovoljenje za odstrel, so trije že padli Foto: Leo Caharija

STAROD > Boštjan Zidarič s Staroda je član LD Bukovca že deset let, medved, težak približno sto kilogramov, pa je njegova prva medvedja trofeja. Kot je povedal, je medveda, ki večkrat prihaja na območje v bližini mednarodnega mejnega prehoda Starod, zasledoval že nekaj časa in ga pred dnevi tudi uplenil. Medveda je dal nagačiti in ga bo ohranil kot lovsko trofejo, ki ima med lovci velik ugled.

Medved, ki je padel pod Starodom, je tretji v kvoti štirih, kolikor jih v omenjenem obdobju lahko uplenijo člani lovskih družin primorskega lovsko upravljavskega območja. Andrej Sila iz območne enote Zavoda za gozdove Sežana, ki je uplenjeno zver pregledal, je pojasnil, da je z odredbo ministrstva določen odstrel štirih medvedov v tem prostoru: dveh medvedov do sto kilogramov, enega do 150 in enega nad 150 kilogrami. Najtežji še ni padel.

Na primorskem upravljavskem območju je sicer 34 lovskih družin, vendar medveda lahko uplenijo po pravilu, da “kdor prvi pride, prvi melje”, le LD z območja gornjega Krasa, Brkinov in Čičarije. V to kvoto so vključili še LD Zemon, ki sicer sodi v notranjsko lovsko upravljavsko območje. Sila je še povedal, da lovci primorskega območja niso zadovoljni z dovoljenim številom odstrelov, ker da je tu medvedov bistveno več. Njegove ugotovitve nam je potrdil tudi Boris Stopar, predsednik LD Bukovca, saj ugotavljajo, da je na območju te družine ob slovensko-hrvaški meji stalno navzočih do osem medvedov. Ti pa povzročajo škodo in vzbujajo strah pri ljudeh.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano