Ne le igrati, tudi zmagati

Štafeta ostaja na košarkarskem igrišču. Član Ajdovščine Kristjan Jerončič jo je predal nekdanjemu igralcu tega kluba Tomažu Bolčini, ki tretjo sezono brani barve novomeške Krke, s katero je letos že osvojil slovenski superpokal.

Novomeščani so v zadnjem obdobju že serijski zbiralci domačih lovorik in seveda redni udeleženci jadranske lige, ki so jo nekoliko presenetljivo začeli s tremi zmagami. V soboto so doživeli prvi poraz v Laktaših, kjer jih je ugnala Igokea. Tomaž Bolčina je na parketu prebil sedem minut, v katerih se ni vpisal med strelce, zbral pa je tri skoke. V uvodnem delu sezone 20-letni, 207 centimetrov visoki košarkar sicer ni dobil veliko priložnosti za igro. Razlog je poškodba prepone, zaradi katere je preskočil tri uradne tekme, med katerimi sta bila tudi dva dvoboja jadranske lige, ki jo je sicer odprl nadvse spodbudno, z 19 minutami in štirimi točkami ob domači zmagi Krke nad zagrebško Cedevito.

> Kako ste videli dvoboj z Igokeo in vašo vlogo v njem?

“Dejstvo je, da nismo imeli svojega strelskega dne. Tudi sam se nisem izkazal z natančnostjo, je pa po premoru, čeprav krajšem, težko spet ujeti tekmovalni ritem. Verjamem, da bo v naslednjih tekmah boljše tako na osebni kot ekipni ravni.”

> Jadransko ligo ste sicer začeli s tremi zmagami, kakšni so moštveni cilji?

“Priti čim višje. Nehvaležno je napovedovati. Crvena zvezda je razred zase, močna je tudi Budučnost, v krogu ostalih ekip pa lahko vsak premaga vsakega.”

> Kako ste zadovoljni z dveletnim obdobjem pri Krki?

“Vselej bi lahko bilo tudi boljše, a se ne morem pritoževati. Zavedam pa se, da imam še veliko rezerv v igri. Lani sem v jadranski igral več od pričakovanj, po 12 minut. Po potrebi zasedam položaj krilnega centra oziroma klasičnega centra.”

> Kakšno vlogo pričakujete v ekipi?

“Moštvo je sestavljeno iz četverice, peterice prekaljenih košarkarjev, preostali smo mladi, ki se moramo za svoje minute na parketu izboriti pri trenerju Aleksandru Džikiću .”

> V pretekli sezoni ste igrali v jadranski ligi in pokalu EuroChallenge, letos ste poleg regionalnega tekmovanja že od vsega začetka vpeti v domače prvenstvo. Kako vidite to spremembo iz vašega zornega kota?

“Menim, da je kar ustrezna, še posebej za nas, mlajše igralce, ki utegnemo v domačem prvenstvu dobiti več minut. Pokal EuroChallenge je bil kar zahteven tudi zavoljo daljših potovanj, s katerimi smo se soočali.”

> Kaj in koliko se je spremenilo v igri Krke?

“Težimo k hitrejši igri s čim več protinapadi, kar je pogojeno tudi s sestavo ekipo. Pozna se, da je od začetka sezone na voljo Malcolm Armstead , ki daje ritem naši igri.”

> Športno pot ste začeli v matični Ajdovščini, nadaljevali pri Heliosu, Krka je tretja stopnička. Kakšne bodo naslednje?

“Osredotočen sem na sedanjost. Z razmerami pri Krki, s katero imam sklenjeno pogodbo tudi za prihodnjo sezono, sem zelo zadovoljen. V klubu se držijo dogovorov oziroma podpisanega, zato se lahko posvečamo dogajanju na igrišču. Kakšna bo moja nadaljnja košarkarska pot, je težko napovedati. Lahko pa povem, da si želim odigrati še kakšno tekmo oziroma sezono v domačem ajdovskem dresu.”

> Našega predhodnega sogovornika zanima, kakšni so bili občutki, ko ste se letos poleti prvič udeležili zbora članske reprezentance?

“Poletje je bilo zelo zanimivo. Pomembno je, da sem začutil moštveni utrip v reprezentančni selekciji. Kolektivni duh, ki vlada v izbrani vrsti, je prav nalezljiv.”

> Komu predajate štafeto?

“Košarkarju Portoroža Nejcu Budi . Vprašal bi ga, kaj pričakuje od nove sezone?”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano