Slovenija Hrvaški poslala protestno noto

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je Hrvaški poslalo protestno noto. Gre za odziv na zaplete, s katerimi se soočajo slovenski ribiči, odkar je hrvaška policija spremenila način delovanja na območju, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške glede meje na morju razlikujejo, so sporočili z ministrstva.

Slovenija je Hrvaški zaradi nedavnih incidentov na morju poslala protestno noto Foto: Jaka Jeraša
Slovenija je Hrvaški zaradi nedavnih incidentov na morju poslala protestno noto Foto: Jaka Jeraša

LJUBLJANA > Danes popoldne je slovensko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo tudi hrvaško veleposlanico v Sloveniji in pozvalo k izogibanju incidentov.

“Ministrstvo ves čas spremlja dogajanje in je glede tega hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani poslalo protestno noto, v kateri je v zvezi z ukrepanjem Hrvaške policije izrazilo protest. Hrvaško stran je ministrstvo opozorilo, da ukrepanje hrvaške policije v zadnjih mesecih predstavlja enostransko poseganje v dogovorjeni status quo glede izogibanja incidentov na morju, ki sta ga obe državi spoštovali v zadnjih letih,” so danes sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve.

V protestni noti je ministrstvo hrvaško stran opozorilo na prvi odstavek 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se morata “obe strani izogibati vseh dejanj ali izjav, ki bi spor lahko še zaostrili ali otežili delo arbitražnega sodišča.”

10. člen arbitražnega sporazuma namreč velja v vseh fazah arbitražnega postopka do končne razsodbe arbitražnega sodišča. Ministrstvo je ob tem pozvalo Hrvaško in vse njene pristojne organe, “da se do razsodbe arbitražnega sodišča, s katero bo določena meja na morju, vzdržijo vseh enostranskih dejanj, ki so v nasprotju s spoštovanjem statusa quo in načelom dobrososedskih odnosov”.NR


Najbolj brano