Optimisti kljub denarni suši

Včeraj se je pred novo zimsko sezono predstavila večina članov smučarskih reprezentanc. Med manjkajočimi znanimi obrazi je bila tudi prva zvezdnica Tina Maze.

Najboljšim v lanski sezoni so podelili priznanja SZS. Letos jih je bilo posebej veliko, med njimi je plaketo z Bloškim smučarjem prejel skakalec Peter Prevc Foto: STA
Najboljšim v lanski sezoni so podelili priznanja SZS. Letos jih je bilo posebej veliko, med njimi je plaketo z Bloškim smučarjem prejel skakalec Peter Prevc Foto: STA

MEDVODE > Kljub finančnim težavam zveze so zimski športniki pokazali veliko dobre volje in želje po uspehih v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih. Tudi dobitniki olimpijskih odličij iz Sočija bodo pogumno krenili novim izzivom naproti.

Tina Maze, dvakratna olimpijska zmagovalka, je bila med tistimi, ki so manjkali na predstavitvi, ker je na pripravah v Hintertuxu pred uvodno tekmo svetovnega pokala alpskih smučark v avstrijskem Söldnu. Večina ostalih tekmovalcev in tekmovalk ima do prvih tekem še kakšen mesec dni.

“Na SZS imamo kar nekaj težav, glede na ekipo, ki je tu zbrana, pa lahko računamo na uspešna leta in vrhunske izide tudi naprej,” je uvodoma dejal predsednik zveze Enzo Smrekar. Želi si, da bi po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je Slovenija osvojila rekordnih osem medalj, finančnim težavam navkljub tudi v sezoni svetovnih prvenstev slovensko smučanje dosegalo vrhunske izide.

Tina Maze bo prvi adut alpske ekipe, ki jo februarja čaka svetovno prvenstvo v Vailu. Visoke cilje imajo tudi preostali letošnji dobitniki olimpijskih odličij skakalec Peter Prevc, deskar Žan Košir, tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin.

Prevc je dejal, da sta njegovi olimpijski odličji tudi motivacija za nove cilje v nadaljevanju kariere. Ni še povsem prepričan v svojo tehnično pripravljenost, vendar pa je do prvih tekem še nekaj časa. Jernej Damjan si želi ohraniti vrhunsko formo po zmagi na poletni veliki nagradi tudi v zimski sezoni, pred katero pa je po poškodbi, ki mu je preprečila vrhunske nastope v Sočiju, že povsem zdrav in optimistično usmerjen izkušeni Robi Kranjec. Tudi slovenske skakalke si želijo stopati na zmagovalne stopničke.

S potekom priprav so zadovoljni v taboru biatloncev, ki so tako kot minule sezone tudi letos večino tekaškega treninga opravili na rolkah. “V svetovnem pokalu skoraj ne morejo verjeti, da poleti vse stavimo na rolke in ne delamo na ledenikih. A saj veste, kako je, takšne priprave so zelo drage, pa še na slabo vreme lahko naletiš. Sicer pa je največja sprememba odsotnost Tomaša Kosa, zato zdaj sam bdim še nad strelskim treningom,” je povedal glavni trener Uroš Velepec. Tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Teja Gregorin je kot največjo spremembo poudarila prav napredek na strelskem delu.

Deskar Žan Košir si kakšnega posebnega spoštovanja ostalih tekmovalcev, ker bo novo sezono odprl kot nosilec olimpijskih kolajn, ne obeta: “To so danes zame samo še spomini. Na olimpijske igre bom skušal čim prej pozabiti. Vmes je minilo pol leta, tako da sem že pozabil, kako je sploh še tekmovati. Zato mi bo izziv že spoznanje, ali sem sposoben nadaljevati tam, kjer sem končal in ali bom še celo lahko kaj izboljšal. Zagotovila ni, neke bližnjice niti.”

Marko Gracer je v tekaški ekipi poudaril februarsko svetovno prvenstvo, kjer je na sporedu tudi klasični sprint. Vesna Fabjan je v Sočiju osvojila bron, pritiska pa zaradi tega ne čuti. Nordijski kombinatorec Marjan Jelenko načrtuje nadaljnji razvoj in preboj čim bliže svetovnemu vrhu. Vanj sodi tudi Filip Flisar v krosu, a zapleta se z denarjem, saj tekmovalcem skupnih priprav ni uspelo izvesti.

STA, RM


Najbolj brano