Krivdo je prevalil na brata

“Rudi F. je kljub temu, da je bil na bolniškem dopustu, aktivno vodil podjetje in plačilno politiko,” je pred dnevi na koprskem sodišču krivdo za 8000 evrov težko goljufijo Aleksander F. prevalil na svojega starejšega brata. Tega je sodišče v začetku septembra oprostilo zaradi bolezni, pred dnevi pa je enako razsodilo še za Aleksandra F.

Po starejšem bratu je sodišče oprotsilo še mlajšega, osumljenega goljufije Foto: STA
Po starejšem bratu je sodišče oprotsilo še mlajšega, osumljenega goljufije Foto: STA

KOPER > Tožilstvo je 55-letnega Rudija in 51-letnega Aleksandra F., brata, ki sta pred leti vodila svoje navtično podjetje Navtik plus v Portorožu, obtožilo zaradi poslovne goljufije. Prvi je bil prokurist, drugi pa direktor podjetja. Avgusta in septembra 2011 naj bi svojim poslovnim partnerjem iz umaške družbe Aquila zamolčala in prikrila, da nimata dovolj denarja za plačilo svojih pogodbenih obveznosti in jih tako ogoljufala za dobrih 7700 evrov. Njuno podjetje je kmalu propadlo, družba iz Umaga pa je ostala brez plačila.

V začetku leta in spomladi sta na predobravnavnih narokih oba zanikala krivdo. Za starejšega brata je tožilstvo celo že predlagalo pol leta pogojne kazni, če bi priznal krivdo, vendar je dejal, da ni nikogar ogoljufal. Zato je sodnik Matej Štros v začetku septembra razpisal sojenje.

Na vabilo se je odzval le Rudi F., Aleksander F. je vabilo prejel, vendar ga na sodišče ni bilo, ni se niti opravičil. Obtoženčev odvetnik Rok Jenko je sodnika prosil za odmor, v katerem sta se s tožilko pogovorila in ugotovila, da je mnenje sodnega izvedenca za obtoženega Rudija F. nadvse ugodno.

Sodni izvedenec je namreč potrdil, da je bil obtoženi v času, ko naj bi storil kaznivo dejanje, tako bolan, da ni mogel aktivno opravljati poslov v firmi. Tožilka je zato proti njemu umaknila obtožnico.

Nekoliko drugače se je nato nadaljevalo sojenje za mlajšega brata Aleksandra, ki se je branil sam, brez odvetnika. Na zadnji obravnavi je pričal eden od njunih sodelavcev, ki je potrdil, da je v zadnjem letu finančne posle kljub bolniškemu dopustu vodil starejši brat Rudi, da pa je prihajal v prostore družbe tudi Aleksander. Ta mu je postavljal številna vprašanja, na opozorilo sodnika, naj se osredotoči na obtožbo, pa je pojasnil, da so njegova vprašanja namenjena dokazovanju, da je njegov brat kljub bolniški odsotnosti aktivno vodil podjetje in plačilno politiko.

Tako obtoženi kot tožilstvo sta sodniku predlagala nove dokaze, vendar je sodnik Štros sojenje sklenil in razsodil, da je Aleksander F. nedolžen. Pojasnil je, da umaško podjetje svoje terjatve do družbe bratov F. v stečajnem postopku ni prijavilo, kar bi lahko storilo. Zaradi tega je Aleksandra F. oprostil. Tožilstvo se bo na sodbo pritožilo. DC


Najbolj brano