Zahvalili so se Soči

Na sobotnem 23. eko spustu v organizaciji Soča raftinga so z veseljem ugotavljali, da je v vodi in ob njej vse manj odpadkov. Je pa res tudi to, da jih je poletna visoka Soča odnašala naprej. S čiščenjem se vsako leto reki simbolično zahvalijo za posel, ki ga omogoča.

 Vodniki raftov so se reki  simbolično zahvalili tako, da  so iz nje odstranjevali nesnago
Vodniki raftov so se reki simbolično zahvalili tako, da so iz nje odstranjevali nesnago 

BOVEC > “Eko duh je ob Soči prisoten. Našli smo malo odpadkov, predvsem na starih odlagališčih, kamor pa ljudje dodatnih odpadkov ne odlagajo več,” je zadovoljen direktor Soča raftinga Goran Kavs, ki je sicer pričakoval še kakšno drugo podjetje, vendar so čistili kar sami. Nekatera podjetja že zaključujejo in odhajajo s Soče.

Sezona kljub dežju ni bila tako slaba, kot so se sprva bali. Rafting je ponudba, ki je in tudi ni odvisna od vremena. Plovba je lepša v soncu, toda v primeru dežja ne odpade, ker imajo ponudniki vso ustrezno opremo. “Vozimo v vsakem vremenu, ker je to možno in ker je to korekten, profesionalen produkt. Če bi se obremenjevali z vremenom, ne bi prišli daleč,” ocenjuje Kavs.

Vsi težko pričakujejo, kako bo prihodnjo sezono z novim odlokom, ki v nekaterih ključnih zadevah drugače ureja plovbo. “Upamo, da bomo domačini postali vsaj enakopravni s tujimi podjetji. Prek zime bo čas za poskuse spreminjanja zakona o plovbi po celinskih vodah, ki je slab,” pravijo v GIZ raftarjev doline Soče. Poskušali bodo uveljaviti pravilo, da bi bilo treba vse rafte registrirati, ne le tistih, ki jih uporabljajo za gospodarsko dejavnost. “S tem se odpira možnost, da nekateri še vedno po domače v neregistriranih čolnih in morda celo brez ustrezne usposobljenosti, vozijo 'prijatelje' za denar,” opozarja Kavs. Ob registraciji rafta je treba predložiti tudi vse licence.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano