Lahko bi se zgodilo zares

Gasilska zveza Slovenije je v letošnjem mesecu požarne varnosti priporočila društvom, naj v programu preventivnih vaj posvetijo skrb starejšim in onemoglim ljudem, najbolj ranljivemu delu prebivalstva, zato so prostovoljna gasilska društva občinske zveze Ilirska Bistrica pripravila reševalno vajo v domu starejših občanov.

Gasilca sta odnesla iz goreče kuhinje poškodovano delavko Foto: Tomo Šajn
Gasilca sta odnesla iz goreče kuhinje poškodovano delavko Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Po predpostavki, ki nikakor ni bila privlečena za lase, je med zajtrkom zagorelo v kuhinji te velike ustanove, v kateri prebiva več kot 230 stanovalcev. Osebje doma je takoj poskrbelo za njihovo odstranitev iz stavbe, odpeljali so jih na varno in poklicali na pomoč gasilce. Kmalu zatem se je začela velika reševalna akcija, v katero so se poleg gasilcev iz bistriške občine vključile tudi ekipe prve pomoči zdravstvenega doma ter civilne zaščite, za prometno varnost pa je poskrbela policija. V reševalno akcijo so se prvi vključili gasilci PGD Ilirska Bistrica. Kmalu po pozivu pa je priletel tudi helikopter slovenske vojske, ki je - potem ko so reševalne ekipe oskrbele poškodovane - dva odpeljal v ljubljanski klinični center. Po scenariju so ostale v kuhinji doma tri poškodovane delavke. Dve so gasilci takoj odnesli na plan, tretjo pa so rešili pozneje. Ker se je ogenj širil, je poveljstvo vaje na pomoč ilirskobistriškim gasilcem poklicalo še PGD Vrbovo in Knežak.

Ocenili so, da so rzmere resne, so aktivirali še prostovoljna društva iz Podgrada, Podgore, Jelšan in Koritnic. Rado Fabec, predsednik gasilske zveze, je povedal, da je v večurni reševalni vaji sodelovalo približno 60 operativnih gasilcev z več vozili. Zdravstveno osebje so spremljala reševalna vozila z vso potrebno opremo. Med vajo so oskrbeli približno deset poškodovanih delavcev doma in gasilcev, saj se je po predpostavki požar širil iz pritličja po stavbi navzgor.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano