Sanacija za milijon evrov

Jutri zvečer ob 19. uri, nekaj ur pred volilnim molkom, bo v veliki dvorani Doma na Vidmu prireditev ob zaključku obsežne energetske prenove stavbe. Ta je stala več kot milijon evrov. Delavci v teh dneh hitijo z urejanjem zunanjosti doma, ki bo v povsem novi podobi dočakal goste in tudi nedeljske lokalne volitve.

Delavci podjetja Euro MB hitijo z urejanjem zunanjosti Doma na Vidmu pred jutrišnjo slovesnostjo  Foto: Tomo Šajn
Delavci podjetja Euro MB hitijo z urejanjem zunanjosti Doma na Vidmu pred jutrišnjo slovesnostjo  Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Dom na Vidmu, zgrajen leta 1978 in dediščina nekdanje JLA, je velika stavba s skoraj 3500 kvadratnimi metri površine. Potem ko sta si občina in ministrstvo za obrambo dolga leta podajala žogico, je država spoznala, da z domom ne bo iztržila nič, in ga je, v zelo slabem stanju, predala bistriški občini.

Energetsko potratno stavbo pa je bilo treba najprej prenoviti, sicer bi še naprej propadala. Obnova se je začela leta 2012, ko so povsem preuredili kotlovnico na kurilno olje, ki so jo nadomestili s tremi kotli na lesno bio maso.

Obnova se je nadaljevala lani, ko je občina z ministrstvom za infrastrukturo in prostor podpisala dogovor o energetski sanaciji stavbe. Dela so bila ocenjena na več kot milijon evrov, od česar so iz evropskih skladov pridobili 820.000 evrov, dobrih 200.000 evrov pa je prispeval občinski proračun.

Lani so tako zamenjali vsa iztrošena lesena okna in vrata, nato pa so se lotili obnove zunanjih sten in strehe. Vso stavbo so oblekli s toplotno izolacijo, tako da bosta nova kotlovnica in toplotno izolirana stavba prinašali znatne energetske prihranke.

Prenovljena je tudi streha, saj so nanjo postavili ognjevarne strešne panele s toplotno izolacijo. Dom na Vidmu je tako na zunaj dobil novo podobo.

Tudi v notranjosti se je v preteklih letih marsikaj spremenilo. Občina je kot lastnica stavbe na novo uredila sanitarije, preuredila in opremila malo dvorano za kulturne prireditve in predavanja, uredila atrij ter galerijo. Slednja se je že izkazala kot pomembna pridobitev, saj je že dve leti povsem zasedena z razstavami in drugimi prireditvami.

Kot nam je povedal župan Emil Rojc, bodo v Domu poleg prostorov za kulturne in ostale prireditve predvidoma dobili svoje prostore bistriška upravna enota, Center za socialno delo, davčni urad, geodetska uprava, pa tudi kmetijska svetovalna služba.

Jutrišnja prireditev ob zaključku sanacije Doma na Vidmu je zadnje dejanje občinske oblasti pred nedeljskimi volitvami. Tudi sicer je v mestu gradbeno zelo živahno, saj delavci hitijo z urejanjem pločnikov v Trnovem. Tudi včerajšnji kramarski sejem na “placu” je bil predvolilno obarvan. Vsi so bili tam v pričakovanju, da bodo v nedeljo zmagali. TOMO ŠAJN


Najbolj brano