Mizar, ki je postal čevljar

V Luciji dolgo ni bilo čevljarja, zdaj pa je delavnico odprl mladi obrtnik, ki se je priselil iz Ljubljane.

Aljaž Dermastja (levo) in Anže Košir v novi čevljarski delavnici v Luciji  Foto: Andrej Žnidarčič
Aljaž Dermastja (levo) in Anže Košir v novi čevljarski delavnici v Luciji  Foto: Andrej Žnidarčič

LUCIJA > Potem ko je priljubljeni čevljar Marjan Rihtaršič zaradi bolezni opustil obrt, je bila Lucija dolgo brez čevljarja. Pred nekaj tedni pa je krajane razveselil novi obrtnik, 24-letni Ljubljančan Aljaž Dermastja.

Po poklicu je sicer mizar, a zrasel je v dedkovi in očetovi čevljarski delavnici na Gosposvetski cesti v Ljubljani, tako da se je obrti izučil v najboljši šoli. Čevljarstvo ima v družini že dolgo tradicijo, saj imajo delavnice že neverjetnih 350 let.

“Lucijčani so me lepo sprejeli. Marsikomu je bil tudi znan moj priimek. Gospa iz soseščine mi je povedala, da ji je moj dedek v mladosti izdelal plesne čevlje. V Ljubljani smo žal, kljub tako dolgi tradiciji, delavnico zaprli, Kitajcem namreč cenovno ni mogoče konkurirati. Zato pa srčno upam, da mi bo uspelo v Luciji,” pravi Aljaž.

Njegova ponudba poleg popravila čevljev obsega tudi izdelovanje sandal, copat, šolskih copat, pa tudi dodatne storitve, kot menjavanje zadrg in brušenje nožev.

Aljaž si je pred kratkim huje poškodoval ključnico, da ne bi delo trpelo, mu je zato na pomoč priskočil prijatelj, 27-letni Anže Košir. Delavnica v stolpiču na Obali 111 je prijetno urejena. Tudi domačnost, ki jo izžareva, je njen pomemben adut. Krajani in občani Pirana tako pravijo, da je Lucija z novim čevljarjem veliko pridobila.

ANDREJ ŽNIDARČIČ


Najbolj brano