Senat vrhovnega sodišča začenja z razpravo o zadevi Patria

Na vrhovnem sodišču se začenja seja senata, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Seja ni javna, možno pa je, da bo pet članov senata razpravljalo več dni. Sodba bo nato izšla pisno, ponavadi se to zgodi v okoli mesecu dni po odločitvi.

Senat vrhovnega sodišča začenja z razpravo o zadevi Patria Foto: STA
Senat vrhovnega sodišča začenja z razpravo o zadevi Patria Foto: STA

LJUBLJANA > Senat sestavlja pet sodnikov vrhovnega sodišča, predseduje mu predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki ga je zagovornik obsojenega predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, skušal dvakrat neuspešno izločiti v tej zadevi. Sodnica poročevalka je Vesna Žalik, v senatu pa sedijo še Maja Tratnik, Marko Šorli in Damijan Florjančič.

Žalikova bo na seji predstavila zadevo in glavna vprašanja, s katerimi se je soočila. Nato bodo člani senata razpravljali. Če bi se izkazalo, da bo razprava daljša, sta ta teden predvidena še dva rezervna datuma, v sredo in v petek. Lahko določijo še dodatne datume.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Janša in Krkovič kazen že prestajata.

STA


Najbolj brano