Pričakovano, brez presežkov

Rezultatski izkupiček slovenskih kolesarjev na svetovnem prvenstvu v elitni kategoriji je bil letos podoben kot v prejšnjih dveh letih na cestni dirki. Hitro bo utonil v pozabo, a realno odraža razmerje sil v karavani.

Se lahko Matej Mohorič (v ospredju) v prihodnosti tudi na cestnih dirkah elitne konkurence  približa uspehom iz mlajših kategorij? Foto: © Michael Kooren / Reuters
Se lahko Matej Mohorič (v ospredju) v prihodnosti tudi na cestnih dirkah elitne konkurence približa uspehom iz mlajših kategorij? Foto: © Michael Kooren / Reuters

NOVA GORICA > Da bi slovenska reprezentanca v sedanji sestavi in z letošnjo popotnico krojila razplet na zadnjem dejanju v španski Ponferradi, je bilo skoraj nemogoče pričakovati. Gorazd Štangelj je na svojem prvem svetovnem prvenstvu (SP) v vlogi selektorja premešal karte. Zaradi takšnih ali drugačnih razlogov je pustil doma v zadnjih letih stalna člana reprezentance Boruta Božiča in Janija Brajkoviča. Simon Špilak, ki bi mu po kolesarskem profilu utegnile takšne trase, kot sta bili lani v Italiji in letos v Španiji, še najbolj ustrezati, pa že nekaj let SP nima v svojih načrtih. Doma je ostal tudi državni prvak v cestni vožnji Matej Mugerli.

S špansko Ponferrado se je končal niz štirih zaporednih svetovnih prvenstev (SP), ki jih je gostila stara celina. Prihodnje leto bo 82. SP v ameriškem Richmondu, leta 2016 pa ga bo gostil Katar. V Evropo se kolesarji vračajo leta 2017, ko bo SP na Norveškem.

Štangelj se je odločil za pomladitev. Po videnem bi moral med šesterico, ki je branila slovenske barve v Španiji, svoje mesto dobiti Božič. V nogah ima kopico tovrstnih dirk, kljub zahtevni trasi pa so v Španiji imeli vidno vlogo tudi sprinterji, kot so Francoz Nacer Bouhanni, Nemec John Degenkolb in Norvežan Alexander Kristoff. Vsi trije so končali med deseterico. Božič naj ne bi bil v pravi formi, po drugi strani pa se lahko vprašamo, kakšen bi bil izkupiček slovenske selekcije, če v njej ne bi bilo Grege Boleta, ki je bil sprva predviden kot džoker oziroma rezerva. Še slab teden pred začetkom SP se ni vedelo, ali sploh bo v reprezentančni zasedbi. Na koncu je bil z 42. mestom najbolje uvrščeni slovenski kolesar.

Štangelj si prav tako ni bil povsem na jasnem, kdo utegne prevzeti glavno vlogo v karavani. Luka Mezgec je bil v najboljši formi spomladi, vrhunec pa je bila zmaga v zadnji sprinterski etapi Gira. Mezgec pravi, da v nogah ni imel moči, da bi sledil ritmu najboljših. Tu pa se je manevrski prostor slovenske reprezentance zaprl. Jan Polanc in Jure Kocjan sta omagala, Kristijan Koren in Kristjan Fajt pa sta po svojih najboljših močeh opravila vlogi pomočnikov. Glede na razvoj dogodkov je rezultat še soliden.

Morda bi lahko utrip cestne dirke na SP okusil Matej Mohorič, ki je predlani osvojil zlato medaljo med mladinci, lani pa uspeh ponovil med mlajšimi člani. Z njim utegne Slovenija v prihodnosti spet dobila kolesarja, ki bi lahko krojil razplet tudi na SP v elitni konkurenci. Pri nedopolnjenih 20. letih pa potrebuje še precej izkušenj in kilometrine. Novi svetovni prvak, Poljak Michal Kwiatkowski, ki je v primerjavi z njim že uveljavljeno ime v kolesarski karavani, je denimo štiri leta starejši.

ASO


Najbolj brano