Motiv domače dvorane

Vožnja z avti je zadnje dni v slovenski balinarski tabor prinesla obilo smole. Najprej jo je v nesreči huje (z zlomom komolca) skupil reprezentančni adut Davor Janžič, tudi aktualni svetovni prvak, včeraj pa se je na poti na uradno predstavitev prvenstva na prizorišče v Koper pokvaril avto, v katerem sta bila Sandi Kofol, predsednik Balinarske zveze Slovenije, in Daniel Rožman, sekreter zveze.

Z leve: Ivo Pavlič (predsednik, organizacijskega odbora EP 2014), Aleš Škoberne (selektor), Dejan Tonejc, Anže Petrič, Marko Švara, Jure Kozjek in Aleš Borčnik Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Z leve: Ivo Pavlič (predsednik, organizacijskega odbora EP 2014), Aleš Škoberne (selektor), Dejan Tonejc, Anže Petrič, Marko Švara, Jure Kozjek in Aleš Borčnik Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Vseeno je uradna predstavitev potekala v optimističnem vzdušju. Marko Švara, ob Anžetu Petriču še drugi primorski reprezentant (oba iz BK Hrast Kobjeglava), je že prevzel vlogo nesrečnega Davorja Janžiča. Debitant na evropskem prvenstvu bo nastopil v natančnem zbijanju, Petrič pa bo tekmoval v štafeti z Alešem Borčnikom. Dejan Tonejc bo z Juretom Kozjekom nastopil v dvojicah, posamezno pa v disciplini bližanja in zbijanja v krog. Jure Kozjek bo ob dvojicah nastopil še v njegovem najmočnejšem orožju, v balinanju posamezno, kjer je tudi svetovni prvak. Svetovni prvak v natančnem zbijanju je tudi Aleš Borčnik, poleg “brzinca” pa bo tekmoval še v štafeti s Petričem. V vseh šestih disciplinah sodijo slovenski izbranci v ožji krog kandidatov za odličja, kar pa je že neka tradicija. Balinanje, ki sicer ni olimpijski šport, je po osvojenih odličjih z največjih tekmovanj eden najtrofejneših slovenskih športov. Vsi naši fantje so ob ukvarjanju z vrhunskim športom zaposleni, trije pa honorarno tekmujejo v tujini.

V ponedeljek se bo natanko opoldne na uradni spletni strani prvenstva pričela predprodaja vstopnic za ogled evropskega prvenstva v Kopru. Prve tri tekmovalne dni bo ogled tekmovanja brezplačen, za petek in soboto pa bodo celodnevne vstopnice v prodaji po 15 evrov. Prek posebnega obrazca na spletu bo možno izpolniti rezervacijo za nakup največ štirih vstopnic za tekmovalni dan. V prodaji bo nekaj več kot 400 vstopnic za odločilne boje, določena kvota pa je rezervirana tudi za obiskovalce iz Italije, Hrvaške in Francije.

Minule dni so reprezentanti preizkusili teren v balinarski dvorani na Bonifiki, v prihodnjih dneh pa ob klubskih obveznostih načrtujejo še nekaj skupnih treningov v Ljubljani in Kranju. “Naši fantje so vsi izkušeni balinarji in jih breme domačega prvenstva ne bi smelo zlomiti. Upam, da bo prej obratno, in da bo pozitiven naboj domačega prvenstva fante dodatno motiviral, da bodo dali vse od sebe,” meni selektor Aleš Škoberne.

Z dosedanjim opravljenim delom je zadovoljen tudi predsednik organizacijskega odbora Ivo Pavlič, ki se prihoda vrhunskih balinarjev in odmevnosti prvenstva veseli predvsem zaradi nadaljnje popularizacije športa, ki je prav s tekmovalnimi dosežki in atraktivnimi disciplinami, za katere sta potrebni vrhunska telesna in taktična priprava, presegel stereotipe o balinanju kot statičnem športu.

V Kopru bo od 29. septembra do 4. oktobra zastopstvo 20 evropskih držav, tekmovalci bodo nastanjeni v hotelskem kompleksu Žusterna, vodstveno osebjhe mednarodne zveze pa v Hotelu Koper. Prihodnji torek bodo reprezantance opravile uradni trening v obeh dvoranah (predtekmovanja bodo na Bonifiki in tudi v balinarski dvorani na Markovcu), kvalifikacijski tekmovalni spored se bo začel v sredo in nadaljeval v četrtek. Oba kvalifikacijskadneva bo ogled tekmovanj brezplačen. Odločitve o nosilcih evropskih odličij bodo padale prihodnji petek (štafeta) in soboto (natančno zbijanje, posamezno, igra v krog, dvojice, hitrostno zbijanje).BOJAN GLUHAK


Najbolj brano