Kršili lastna pravila

V večini primorskih občin so občinske volilne komisije potrdile predlagane kandidate vseh strank in list, zapletlo se je v Kopru ter v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. V teh treh občinah so volilne komisije zavrnile liste SD, Združene levice in Demokratične stranke dela, ker so kršili lastna pravila. Zadnjo besedo bo imelo upravno sodišče, ki naj bi o morebitnih pritožbah odločilo do petka.

 V Kopru ter v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko so volilne komisije zavrnile liste SD, Združene levice in Demokratične stranke dela, ker so kršili lastna pravila Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Kopru ter v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko so volilne komisije zavrnile liste SD, Združene levice in Demokratične stranke dela, ker so kršili lastna pravila Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V drugih primorskih občinah so volilne komisije ugotavljale le manjše pomanjkljivosti, ki jih je večina strank potem odpravila, ponekod pa so izločili posamezne kandidate na listah. Marijan Križman, ki po pooblastilu iz Ljubljane ureja listo kandidatov za koprsko SD, upa na ugoden razplet. Upravnemu sodišču so pritožbo poslali že včeraj. V njej pojasnjujejo, da niso kršili nobenih pravil in da imajo pravno vzdržne argumente, zakaj je postopke prevzela Ljubljana. Angel Šav, ki je zaradi pritiskov iz Ljubljane odstopil z mesta predsednika koprske SD, pa opozarja, da Križman zavaja javnost, ko pravi, da je koprska SD razpadla in da je zadevo zato morala prevzeti stranka v Ljubljani. “Ne glede na moj odstop in odstop nekaterih drugih je koprski odbor še vedno delujoč in šteje devet članov. Vendar seja predsedstva ni bila sklepčna, ker člani nočejo podpreti vsiljene liste kandidatov iz Ljubljane, zato je to storila kar Ljubljana sama,” pravi Šav.

V Kopru je volilna komisija še iz dveh drugih list izločila po enega kandidata, ker kot tuja državljana nista imela pasivne volilne pravice. Gre za državljana držav, ki niso članice EU. Druge napake so s predlagatelji list in kandidati odpravljali sproti.

Podobno je bilo tudi v severnoprimorskih obči- nah. Dve zavrnilni odločbi so dobili le v Združeni levici oziroma Demokratični stranki dela. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče- Vogrsko sta komisiji ugotovili, da kandidatni listi za občinska sveta nista bila potrjeni v skladu z notranjimi pravili stranke. Ta namreč določajo, da mora biti ob glasovanju prisoten prebivalec občine, o kateri odločajo. Zapisniki glasovanj pa tega niso dokazovali. V Združeni levici so nas po komentar napotili k sekretarju Demokratične stranke dela Siniši Čeligoju. Zavrnitveni odločbi še preučujejo. “Če bomo presodili, da je pravna osnova, se bomo pritožili, sicer pa ne,” je pojasnil.

V občini Cerkno so v drugi volilni enoti skrajšali listo stranke SDS, na kateri je ostal le en kandidat. Ponekod so, predvsem zaradi napak pri stalnem prebivališču, izločili nekatere kandidate za svete krajevnih skupnosti. Nekaj nepravilnosti je bilo tudi v Piranu, kjer so izločili dva kandidata pri stranki SMC in enega kandidata pri stranki Slovenija za vedno, ker niso imeli stalnega bivališča v volilni enoti, za katero kandidirajo. Vsi trije so bili kandidati za območje Lucije. Pri kandidaturah za župana nepravilnosti niso zaznali. Podobno je bilo tudi v Izoli.

Najmanj težav je bilo v kraških in brkinskih občinah, kjer so potrdili vse kandidature. Nobenih težav ni bilo niti v Postojni.

TATJANA TANACKOVIČ in novinarji PN


Najbolj brano